Jaguar Golden Bird som første haglgevær? (ny jæger)

Her kan du primært finde indlæg, hvor ligestillede har søgt hjælp til valg af jagtvåben og/eller kaliber.
Inden du selv opretter et indlæg og stiller spørgsmål så tag et kig rundt i eksisterende indlæg og se om ikke svaret allerede findes.
Brugeravatar
FrederikF
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 2351
Tilmeldt: 5. jan 2015, 21:25
Interesser: Våben, ammunition, jagt
Geografisk sted: Gentofte
Has thanked: 299 times
Been thanked: 598 times

Re: Jaguar Golden Bird som første haglgevær? (ny jæger)

Indlæg af FrederikF » 14. jun 2023, 20:27

StrongDad1 skrev:
14. jun 2023, 08:36
FrederikF skrev:
11. jun 2023, 21:42
Der er meget at hente i diverse skrevne værker (men det er ofte ret dyre bøger). I dag er der en del at finde på nettet.
Er man interesseret i de gamle tyskere, så er der til en sommerferie her:
https://www.germanhuntingguns.com/
Hvis du vil vide noget konkret om stempler og måske bare læse lidt mere om Sauer, samt tyde diverse stempler, så er der til en times tid her:
http://shotguns.se/html/1918_to_1947.html

Jeg er selv lidt bidt af gamle tyskere. Synes også englændere er fede, men de koster nemt 40.000 for et fint eksemplar. En håndbygget tysker fra øverste hylde fåes til 1500kr, hvis man er lidt heldig og kvaliteten er fint på højde med englændere til 20xprisen. Der er meget mode i det. De engelske bøsser er som regel mest til høje fasaner, hvor de tyske som oftest er til noget der løber på jorden, eller flyver lavt (der er masser af undtagelser). Tyske løb er som regel i tykkere stål end de engelske.
Bliver du bidt af de tyske, så kan jeg anbefale model xviii. skal det være med sidelås så er en model xvi et kig værd. Som oftest er det dog model viii (8), man ser til salg.
Generelt er tyske Sauer fra før ww2 af rigtig god kvalitet. Er de fra før 1923 så er alt håndbygget. Modellerne fra før ww1 har ry for at være allerfinest (der faldt rimelig mange af verdens bedste bøssemagere på Flanderns marker).

Din model 175 er ikke en af de "finere" modeller, heller ikke en budget. Den er lige midt i mellem. Og passer du bare lidt på den, så er der også gevær til børnebørnene. JEg ved ikke om du har fået den åbnet i boringen til jern (de er normalt ret trangborede), ellers var den en ide at få gjort.
Mvh Frederikf
Mange tak Frederik :thumbup:
Nu skal jeg i læseboksen for at blive lidt klogere omkring de fine gamle tyskere og hvordan jeg genkender dem. Og så må jeg på tilbudsjagt - har 5 pladser i våbenskabet og til 1500 kr. pr. stk. også budget til at få dem fyldt ud :biggrin:

Det kan være at jeg er så fræk at sende en besked for at spørge om tips og tricks - du må skrive hvis det ikke er velkomment :oops:

I hvert fald mange tak for tips, tricks og links til læsestof :goodpost:
Du skriver bare.
Her er lige et par billeder af mine (synes jeg selv) gode køb.
En model 16 fra 1901.
Kaliber 16 med vægt som en 20 (havde den hos erfaren bøssemager, der sagde “handy lille tyver du har fået dig der”, mens han stod med den i hånden. Havde en i forvejen med (under 10 produktionsnumre fra med engelsk skæfte - den ene røg videre i bytte for andet guf).
2400kr i hammerslag hos de udskældte. Stort set samme bøsse kan bestilles hos Sauer i dag, men der er lang leveringstid og prisen er som en mindre personbil.
Her skal der lige shines skæfte og hones lidt gravrust)
IMG_3920.png
IMG_3921.png
Her er en model 17 med ejector fra 1916 svjh.
Den er i virkelig fin stand. Det er fra Sauers øverste hylde (hylden med bokslås). Skal det være finer taler vi graveringer og indlæg, selve modellen er “med det hele teknisk og mekanisk). Hammerslag 1600. Den havde en defekt fjeder i toplukkenøglen. Det er ikke lagervare, så måtte finde en kompetent smed der kunne file og hærde mig en ny. Sådan noget koster en plovmand hvis man kender smeden.
Jeg er glad for bøssen langløbet og virkelig god balance - nænner ikke at bruge jern.
IMG_3923.png
IMG_3922.png
Priserne her er stort set tilsvarende det som en standard model viii prissættes til. Eller sågar budgetbøssen “goosehawk”. Hvis med engelsk skæfte (de fleste betaler meget mere for engelsk af en eller anden mig ubegribelig grund).

StrongDad1
Bronze Member
Bronze Member
Indlæg: 74
Tilmeldt: 27. maj 2023, 08:45
Interesser: Jagt
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 66 times
Been thanked: 8 times

Re: Jaguar Golden Bird som første haglgevær? (ny jæger)

Indlæg af StrongDad1 » 15. jun 2023, 15:02

Det er sgu lækre sager FrederikF :respekt:

Og tak fordi jeg må skrive, hvis det bliver nødvendigt :thumbup:

Jeg er nok nødt til at læse lidt inden jeg selv går på indkøb. Lige nu kan jeg ikke skelne mellem en model xviii, xvi og viii :oops:
Og hvis modellerne koster stort set det samme hvis man ser sig for så kan man jo lige så godt få de fine sager med hjem i posen :biggrin:
Ej heller om man overvejende taler Sauer når man taler om de gamle tyskere eller om der er andre mærker der er lige så interessante (eller endnu mere).

Bedste hilsner,

StrongDad1

HR
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 2034
Tilmeldt: 23. jan 2016, 20:10
Interesser: Hund, skydning, jagt og mad.
Geografisk sted: Djursland
Has thanked: 565 times
Been thanked: 968 times

Re: Jaguar Golden Bird som første haglgevær? (ny jæger)

Indlæg af HR » 15. jun 2023, 15:39

Sauer er nemme da de er velkendte og ensartede. Der er guld blandt de håndbyggede bøsser fra de mindre smede, specielt blandt de ældre våben. Men så skal man virkelig vide hvad man skal se efter.

Jeg fatter heller ikke fascinationen med det engelske skæfte, specielt ikke på tyske bøsser hvor det udelukkende er gjort i et forsøg på at eksportere til det engelske marked. Der er p.t. en nydelig Simson i kal. 20/70 med engelsk skæfte på Lauritz. Den er vurderet til 13.000. Samme våben i 12/70 og tysk skæfte havde været vurderet til 2000 og ville næppe have opnået vurderingsprisen. Den rammes selvfølgeligt også af 20er premium. For 20ere er jo fantastiske mens 16ere er usælgelige :???:
/HR
Et postvæsen er ikke kritisk infrastruktur i 2022. Luk Postnord!

High Standard
This member is
This member is
Indlæg: 744
Tilmeldt: 9. jan 2009, 10:38
Interesser: Pistolskydning
Geografisk sted: Midtjylland
Has thanked: 154 times
Been thanked: 118 times

Re: Jaguar Golden Bird som første haglgevær? (ny jæger)

Indlæg af High Standard » 16. jun 2023, 09:53

Hej
Det har været super spændende at følge overvejelserne om "ny" gammel haglbøsse, jeg er selv meget optaget af gamle hanebøsser og har efterhånden en del. En af mine første var en hanedrilling i 16/16 og 9,3x72R - en tysker af ukendt fabrikat, men med fine graveringer og i det hele taget super håndlavet kvalitet til en meget overkommelig pris. Min eneste anke i forhold til tyske geværer er at skæfte-træet tit er lidt kedeligt, men det er jo en smagssag. Dejligt at høre at der er andre der er mere optaget af håndværket end om det er det sidste nye, og især når det er ny-jægere og ikke kun gamle idioter som mig selv :smile:

Hilsen

High Standard

Besvar