Jeg kom til at bage rundstykker i morges
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Jeg fik lyst til at prøve at bage noget andet end bare grovboller og andet sjovt.
Så da jeg alligevel vågnede 06:09 i morges kunne jeg jo stå op og prøve at bage rundstykker, så det blev til en gang håndværkere.
Jeg brugte:
ca. 600 gram manitoba hvedemel
40 gram gær
10 gram salt
30 gram hvedesurdej
15 gram bageenzymer
ca. 3,5 dl vand.
De tøre ting røres sammen i en skål, gæret opløses i vandet, det hele blandes i røremaskine på lav hastighed i 15 minutter.
Tages ud, formes til en stor bolle, hviler derefter 15 minutter på bordet.
Formes til 12 små boller der dyppes i vand og derefter i blå birkes (eller lyse hvis man har sådanne tendenser) inden de sættes på bageplade.
De hævede herefter en halv time i ovnen ved 40 grader (min ovn har sådan et fancy hæve-program fandt jeg ud af)
De hævede helt vildt!
Herefter satte jeg den over på "bag brød med damp" og 200 grader, og lod dem stå mens den fik temperaturen op.
Efter 33 minutter kom de ud og de var rigtig lækre og bragte lykke ved morgenbordet.
De var godt sprøde og med en god skorpe og luftige og bløde indvendigt, ikke helt som vi kender det fra bagerens luftige håndværkere, men der må være en anden opskrift med lidt mælk og smør jeg skal afprøve på søndag.
P.S. Det her efterårsferie er farligt!
Så da jeg alligevel vågnede 06:09 i morges kunne jeg jo stå op og prøve at bage rundstykker, så det blev til en gang håndværkere.
Jeg brugte:
ca. 600 gram manitoba hvedemel
40 gram gær
10 gram salt
30 gram hvedesurdej
15 gram bageenzymer
ca. 3,5 dl vand.
De tøre ting røres sammen i en skål, gæret opløses i vandet, det hele blandes i røremaskine på lav hastighed i 15 minutter.
Tages ud, formes til en stor bolle, hviler derefter 15 minutter på bordet.
Formes til 12 små boller der dyppes i vand og derefter i blå birkes (eller lyse hvis man har sådanne tendenser) inden de sættes på bageplade.
De hævede herefter en halv time i ovnen ved 40 grader (min ovn har sådan et fancy hæve-program fandt jeg ud af)
De hævede helt vildt!
Herefter satte jeg den over på "bag brød med damp" og 200 grader, og lod dem stå mens den fik temperaturen op.
Efter 33 minutter kom de ud og de var rigtig lækre og bragte lykke ved morgenbordet.
De var godt sprøde og med en god skorpe og luftige og bløde indvendigt, ikke helt som vi kender det fra bagerens luftige håndværkere, men der må være en anden opskrift med lidt mælk og smør jeg skal afprøve på søndag.
P.S. Det her efterårsferie er farligt!
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
- Raptor357
- Platin Member
- Indlæg: 7568
- Tilmeldt: 26. mar 2010, 23:27
- Interesser: At skyde og ramme
- Geografisk sted: Stor Kbh
- Has thanked: 451 times
- Been thanked: 909 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Det ser umiddelbart ud til at ligne mad, modsat den hule sprøde skorpe bageren sælger.
Hvilke æltemaskine bruger du ?
Hvilke æltemaskine bruger du ?
Kun mængden af varm luft er begrænsningen på hvor højt politikerne stiger til vejrs
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
En eller anden gammel Bosch MUM af en art, den trænger til uskiftning da den er revnet flere steder og slår og vrider sig, men så længe den ælter kan jeg ikke rigtigt få mig selv til at bruge flere tusinde på en ny :)Raptor357 skrev:Det ser umiddelbart ud til at ligne mad, modsat den hule sprøde skorpe bageren sælger.
Hvilke æltemaskine bruger du ?
Denne her kostede vist en tusse for 10 år siden eller noget i den stil.
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
- Raptor357
- Platin Member
- Indlæg: 7568
- Tilmeldt: 26. mar 2010, 23:27
- Interesser: At skyde og ramme
- Geografisk sted: Stor Kbh
- Has thanked: 451 times
- Been thanked: 909 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Fantastisk, jeg startede med en bosch af en afart, den fik jeg aldrig til at ælte noget somhelst, se på en bjørn teddy, og hold dig fra kenwood som ellers kan alt som man forventer den kan med undtagelse af at ælte og være lydsvag.
Kun mængden af varm luft er begrænsningen på hvor højt politikerne stiger til vejrs
-
- This member is
- Indlæg: 7723
- Tilmeldt: 5. jan 2007, 18:58
- Interesser: Våben, Pistolskydning, Jagt
- Geografisk sted: Nuuk, Grønland
- Geografisk sted: Nuuk, Grønland
- Has thanked: 594 times
- Been thanked: 1245 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Jeg gav eks'en en Ballerup Master Mixer (Nu Ankarsrum AKM 6220)
Ælte, det kan den, til den helt store guldmedalje, og lidt til.
Den havde udtag til kødhakker og Blender, men vi havde kun kødhakkeren, som aldrig blev brugt.
Lydsvag, DET var den bestemt IKKE. Men det hjalp, at stille den på en tyk dækkeserviet, af filt.
Den er stadig, i 2017 testvinder, som den har været, siden den kom frem, engang i 1940'erne, som Electrolux Assistent.
https://forbrugsguiden.dk/roeremaskine- ... emaskiner/
Jeg har den desværre ikke mere. (Men ok, bager også kun, yderst sjældent)
Ælte, det kan den, til den helt store guldmedalje, og lidt til.
Den havde udtag til kødhakker og Blender, men vi havde kun kødhakkeren, som aldrig blev brugt.
Lydsvag, DET var den bestemt IKKE. Men det hjalp, at stille den på en tyk dækkeserviet, af filt.
Den er stadig, i 2017 testvinder, som den har været, siden den kom frem, engang i 1940'erne, som Electrolux Assistent.
https://forbrugsguiden.dk/roeremaskine- ... emaskiner/
Jeg har den desværre ikke mere. (Men ok, bager også kun, yderst sjældent)
Skyttehilsen fra Nuuk, Grønland
T-Rex
But ain't many troubles that a man cain't fix
With seven hundred dollars and a thirty ought six."
http://dvc.org.uk/jeff/lindy2.html
T-Rex
But ain't many troubles that a man cain't fix
With seven hundred dollars and a thirty ought six."
http://dvc.org.uk/jeff/lindy2.html
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Jeg ved ikke helt hvor meget jeg tør tro på en side som tjener penge på at jeg klikker mig videre og køber en maskine et sted ;-)JRexA skrev: Den er stadig, i 2017 testvinder, som den har været, siden den kom frem, engang i 1940'erne, som Electrolux Assistent.
https://forbrugsguiden.dk/roeremaskine- ... emaskiner/
Indtil videre virker min støjende, knirkende og knagende Bosch endnu :)
Den har ihvertfald lige lavet endnu en røvfuld rundstykker, hvor der er kommet 10 gram ekstra gær i, en smule mere mel, lidt mere salg og så også lige 20 gram smør.
Så må jeg se om hvordan det arter sig. De hæver pænt ser det ud til og skal bages om 20 minutter.
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
- ESAF
- Gold Member
- Indlæg: 993
- Tilmeldt: 3. okt 2016, 12:27
- Interesser: Gamle våben
- Geografisk sted: Nordjylland og Grønland
- Has thanked: 171 times
- Been thanked: 209 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Jeg har selv en ældre Master mixer, en af de gamle, ovale.JRexA skrev:Jeg gav eks'en en Ballerup Master Mixer (Nu Ankarsrum AKM 6220)
Ælte, det kan den, til den helt store guldmedalje, og lidt til.
Den havde udtag til kødhakker og Blender, men vi havde kun kødhakkeren, som aldrig blev brugt.
Lydsvag, DET var den bestemt IKKE. Men det hjalp, at stille den på en tyk dækkeserviet, af filt.
Den er stadig, i 2017 testvinder, som den har været, siden den kom frem, engang i 1940'erne, som Electrolux Assistent.
https://forbrugsguiden.dk/roeremaskine- ... emaskiner/
Jeg har den desværre ikke mere. (Men ok, bager også kun, yderst sjældent)
Jeg kan kun tilslutte mig til fulde. Det er en god stor kødhakker man sætter på den og maskinen er praktisk taget uopslidelig.
Jeg har engang hakket 70 kg svinefars på den efterfulgt af 35 kg moskus. Den blev end ikke håndlun!
"Religion is stupid anyway. I mean, a virgin gets pregnant by a ghost! You would never get away with that in a divorce court, would you?" ~ Lemmy Kilmister
- Raptor357
- Platin Member
- Indlæg: 7568
- Tilmeldt: 26. mar 2010, 23:27
- Interesser: At skyde og ramme
- Geografisk sted: Stor Kbh
- Has thanked: 451 times
- Been thanked: 909 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Ballerup mastermixer er en gude maskine, mine forældre havde en som blev slidt op. Jeg kan ikke lige huske hvorfor jeg hoppede på bjørnen, men jeg mener det var rugbrødsdej. Noget mastermixeren ikke skulle være for god til. Klistret dej. Men jeg husker nu at der blev bagt massere af rugbrød i min barndom.
Bjørn mod mastermixer er nok en smags sag. det er to meget forskellige arbejdsprincipper hvor bjørnen mest er som en tvangs blander og mastermixeren kræver at indholdet i skålen samarbejder.
Bjørn mod mastermixer er nok en smags sag. det er to meget forskellige arbejdsprincipper hvor bjørnen mest er som en tvangs blander og mastermixeren kræver at indholdet i skålen samarbejder.
Kun mængden af varm luft er begrænsningen på hvor højt politikerne stiger til vejrs
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Nå, det blev de ikke ringere af :)
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
-
- This member is
- Indlæg: 7723
- Tilmeldt: 5. jan 2007, 18:58
- Interesser: Våben, Pistolskydning, Jagt
- Geografisk sted: Nuuk, Grønland
- Geografisk sted: Nuuk, Grønland
- Has thanked: 594 times
- Been thanked: 1245 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Jeg vil nu mene, at med sin dejskraber, så er Master'en ret god, til at tvinge dejen, til at samarbejde.Raptor357 skrev:Ballerup mastermixer er en gude maskine, mine forældre havde en som blev slidt op. Jeg kan ikke lige huske hvorfor jeg hoppede på bjørnen, men jeg mener det var rugbrødsdej. Noget mastermixeren ikke skulle være for god til. Klistret dej. Men jeg husker nu at der blev bagt massere af rugbrød i min barndom.
Bjørn mod mastermixer er nok en smags sag. det er to meget forskellige arbejdsprincipper hvor bjørnen mest er som en tvangs blander og mastermixeren kræver at indholdet i skålen samarbejder.
Men nu er Bjørnen jo en "civiliseret" industrimaskine, så den er SUPER, til det, den er lavet til, og holder sikkert evigt.
Skyttehilsen fra Nuuk, Grønland
T-Rex
But ain't many troubles that a man cain't fix
With seven hundred dollars and a thirty ought six."
http://dvc.org.uk/jeff/lindy2.html
T-Rex
But ain't many troubles that a man cain't fix
With seven hundred dollars and a thirty ought six."
http://dvc.org.uk/jeff/lindy2.html
- Raptor357
- Platin Member
- Indlæg: 7568
- Tilmeldt: 26. mar 2010, 23:27
- Interesser: At skyde og ramme
- Geografisk sted: Stor Kbh
- Has thanked: 451 times
- Been thanked: 909 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Problemet med master mixeren som jeg lige husker det er dels iblanding af mel med dejkrog monteret, pludselig sker der intet fordi at æltningen beror på friktion og det kan lidt mel hurtigt få sat en stopper for. Og så er der den med rugbrødet hvor dejskraberen virker fint men rullen har sine udfordringer. Og så kommer det i midten af skålen aldrig i nærheden af et røre redskab.
Mastermixeren mangler et piskeris hvis man skal piske noget.
dog skulle kødhakker til mastermixeren være super, et punkt hvor teddy ikke er helt overbevisende ifølge min kilde.
Har mastermixeren blender og det er noget man bruger, så ville jeg tage mastermixeren.
Mastermixeren mangler et piskeris hvis man skal piske noget.
dog skulle kødhakker til mastermixeren være super, et punkt hvor teddy ikke er helt overbevisende ifølge min kilde.
Har mastermixeren blender og det er noget man bruger, så ville jeg tage mastermixeren.
Kun mængden af varm luft er begrænsningen på hvor højt politikerne stiger til vejrs
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Mit problem med røremaskinen løste sig selv, jeg fik en Kenwood Chef XL i julegave af svigerforældrene :)
Satser på at den ikke er helt håbløs
Den tester jeg om lidt :)
Satser på at den ikke er helt håbløs
Den tester jeg om lidt :)
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Den nye røremaskine er godkendt. Og det er dagens rundstykker også. Gav dem 220 grader og 28 minutter inkl temperaturstigningen fra hæveprogram.
Det ser ud til at give en endnu sprødere skorpe :)
Det ser ud til at give en endnu sprødere skorpe :)
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
-
- UDMELDT AF NVF
- Indlæg: 5497
- Tilmeldt: 16. feb 2015, 20:56
- Interesser: skydning
- Geografisk sted: danmark
- Has thanked: 5632 times
- Been thanked: 537 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Ser flot ud!
Er det også birkes af egen alv/høst?
Peter
Er det også birkes af egen alv/høst?
Peter
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Nej, det kan jeg desværre ikke prale af :)PSindrup skrev:Ser flot ud!
Er det også birkes af egen alv/høst?
De er vist fra grillbutikken.dk
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
- Langenge
- This member is
- Indlæg: 7310
- Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
- Interesser: Gamle våben og bamser
- Geografisk sted: Region midtjylland
- Has thanked: 288 times
- Been thanked: 1073 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Men dejligt at se, at du kommer rundhåndede mængder af mørk birkes påWildlife skrev:Nej, det kan jeg desværre ikke prale af :)PSindrup skrev:Ser flot ud!
Er det også birkes af egen alv/høst?
De er vist fra grillbutikken.dk
Det var der en del, der kunne lære af.....
Ser rigtigt godt ud. Ligner næsten min kones rundstykker, som efter min mening også er perfekte
Jeg beklager, hvis mine indlæg ind imellem har skøre tyrkfejl. Jeg ser desværre meget dårligt, men jeg har besluttet, at i stedet for at opgive at skrive indlæg, fordi jeg skal bruge tyve minutter på at fejlrette, så må I leve med tyrkfejlene.
Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!
Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Det gælder jo om at få så mange birkes på som muligt, de er jo små når jeg dypper dem i vand og birkes, så de spreder sig jo en del når de hæver.Langenge skrev: Men dejligt at se, at du kommer rundhåndede mængder af mørk birkes på
Det var der en del, der kunne lære af.....
Ser rigtigt godt ud. Ligner næsten min kones rundstykker, som efter min mening også er perfekte
Her i huset går kæresten også efter dem med flest birkes på ved morgenbordet ;)
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
- FrederikF
- Platin Member
- Indlæg: 2384
- Tilmeldt: 5. jan 2015, 21:25
- Interesser: Våben, ammunition, jagt
- Geografisk sted: Gentofte
- Has thanked: 305 times
- Been thanked: 618 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
A propos æltning.
Vil man sikre sig et perfekt resultat (gluten og de korrekte strenge kan være lidt tricky).
Når ingredienserne er rørt sammen med løs hånd og der er hævet en halv times tid, så hældes dejen over i en flad firkantet skål så den ligger i måske 5 cm højde. Fugtigt klæde over. Nu folder du dejen hjørne til hjørne måske hvert kvarter i en times tid - svarer til en perfekt æltning. Vær forsigtig når du former bollerne, du må ikke ødelægge de lange glutenstrenge du nu har, du skal nærmest stikke bollerne ud med en våd dejskraber, sørg forat den overflade der var i skålen bliver overfladen på bollen og nærmest pakker den helt ind.
Det bliver perfekt :))
Vil man sikre sig et perfekt resultat (gluten og de korrekte strenge kan være lidt tricky).
Når ingredienserne er rørt sammen med løs hånd og der er hævet en halv times tid, så hældes dejen over i en flad firkantet skål så den ligger i måske 5 cm højde. Fugtigt klæde over. Nu folder du dejen hjørne til hjørne måske hvert kvarter i en times tid - svarer til en perfekt æltning. Vær forsigtig når du former bollerne, du må ikke ødelægge de lange glutenstrenge du nu har, du skal nærmest stikke bollerne ud med en våd dejskraber, sørg forat den overflade der var i skålen bliver overfladen på bollen og nærmest pakker den helt ind.
Det bliver perfekt :))
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Jeg kom til at bage endnu en omgang rundstykker!
Det er altså et hit når gæsterne til brunch ikke rigtigt tror på at det er hjemmebagt, men mener de må være fra bageren
Det er altså et hit når gæsterne til brunch ikke rigtigt tror på at det er hjemmebagt, men mener de må være fra bageren
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."
- Wildlife
- Platin Member
- Indlæg: 1538
- Tilmeldt: 30. sep 2010, 19:09
- Interesser: Sejlads, Jagt & Fiskeri
- Geografisk sted: Skanderborg
- Has thanked: 393 times
- Been thanked: 333 times
Re: Jeg kom til at bage rundstykker i morges
Siden vi flyttede for tre år siden, bare en billig Voss
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."