MØR rådyrkølle, hvordan?

Stedet hvor du deler dine opskrifter med os andre.
Brugeravatar
Langenge
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 7273
Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
Interesser: Gamle våben og bamser
Geografisk sted: Region midtjylland
Has thanked: 285 times
Been thanked: 1062 times

MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Langenge » 28. jun 2017, 18:32

Jeg har tidligere, på helt standard manér, lavet lækre møre rådyrkøller.
Men den sidste jeg stegte i ovnen, var en smule sej. Jeg har en mere i fryseren, som stammer fra samme dyr som den, der blev en smule sej.
Den vil jeg gerne servere på søndag, men har I nogle gode råd til at tilberede sådan en, der åbenbart har en tendens til at blive en smule sej :???:
Jeg beklager, hvis mine indlæg ind imellem har skøre tyrkfejl. Jeg ser desværre meget dårligt, men jeg har besluttet, at i stedet for at opgive at skrive indlæg, fordi jeg skal bruge tyve minutter på at fejlrette, så må I leve med tyrkfejlene.

Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!

C-X
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 11032
Tilmeldt: 29. jun 2013, 00:59
Interesser: Guns 'n' bunnies
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 723 times
Been thanked: 2616 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af C-X » 28. jun 2017, 18:34

Saltdej, som en NVF'er beskrev herinde, har jeg haft en glimrende erfaring med! :thumbup:

Her; https://www.nordisk-forum.dk/viewtopic.php?f=67&t=65022
V: People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people.

Brugeravatar
Langenge
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 7273
Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
Interesser: Gamle våben og bamser
Geografisk sted: Region midtjylland
Has thanked: 285 times
Been thanked: 1062 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Langenge » 28. jun 2017, 18:46

C-X skrev:Saltdej, som en NVF'er beskrev herinde, har jeg haft en glimrende erfaring med! :thumbup:

Her; https://www.nordisk-forum.dk/viewtopic.php?f=67&t=65022
Jamen er det ikke bare for at holde mere på saften. Den bliver vel ikke mere mør af indpakningen, eller???
Jeg beklager, hvis mine indlæg ind imellem har skøre tyrkfejl. Jeg ser desværre meget dårligt, men jeg har besluttet, at i stedet for at opgive at skrive indlæg, fordi jeg skal bruge tyve minutter på at fejlrette, så må I leve med tyrkfejlene.

Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!

C-X
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 11032
Tilmeldt: 29. jun 2013, 00:59
Interesser: Guns 'n' bunnies
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 723 times
Been thanked: 2616 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af C-X » 28. jun 2017, 19:24

Jeg fandt det i hvert fald særdeles mørt og lækkert da jeg prøvede. Safterne er også med til at gøre kødet mørt. Ofte tager vi jo for mange hinder af vildtet, som alligevel ville være smeltet under tilberedning, således kødet bliver tørt og sejt.
En anden fordel var, at krydderierne kunne smages helt ind til benet! Det har jeg ligegodt aldrig oplevet på andre måder.
V: People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people.

Brugeravatar
BentxBetjent
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 3726
Tilmeldt: 22. mar 2012, 23:24
Interesser: Rifler, airguns
Geografisk sted: Udenfor Horsens
Has thanked: 644 times
Been thanked: 655 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af BentxBetjent » 28. jun 2017, 19:46

Steg den á la Wellington..

Brunes, stilles til afkøling.
Svits og kog ind.. champignon, løg og krydderier. afkøles.
Det kan man faktisk gøre dagen før.

En plade butterdej ud på køkkenbordet,
fordel champignon med mere til 2 cm fra kanterne, evt. lidt flere krydderier.
pensl kanter med æg+mælk+kaffe.
Luk køllen HELT inde, tryk evt. med gaffel ved alle samlinger..
Pensl butterdejen.
Jag et termometer i køllen.
I ovn eller grill til ønsket kernetemperatur.
Når statsmænd tyr til vold, er det menneskeheden der lider.
( ͡° ͜ʖ ͡°)


Det tager kun 2 minutter ..........

Brugeravatar
FrederikF
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 2378
Tilmeldt: 5. jan 2015, 21:25
Interesser: Våben, ammunition, jagt
Geografisk sted: Gentofte
Has thanked: 304 times
Been thanked: 605 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af FrederikF » 28. jun 2017, 20:33

Eller lav den "sous vide" (eneste problem ved metoden er at den er blevet moderne;))
Vakuumpak køllen, der er indgnedet i salt/peber samt evt krydderi som enebær.
Evt en sjat cognac ved og tørrede svampe.
Ned i en stor gryde med vand. Termometer i gryden. Tænd for gryden og kontroller termometer. Ved 62 grader skruer du ned.
Nu skal der så justered tempeeratur - du vil holde de 62. Låget på gryden kan åbned mert eller mindre for at finjustere.
Når du har en konstant temperatur, så er det bare at vente 12 timer.
Garanteret mør dyrekølle er resultatet.
Fløde ved fonden fra posen.
Køllen i et ildfast fad og under grillen, eller brunes i en stege gryde.
Velbekomme

Brugeravatar
Langenge
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 7273
Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
Interesser: Gamle våben og bamser
Geografisk sted: Region midtjylland
Has thanked: 285 times
Been thanked: 1062 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Langenge » 28. jun 2017, 21:27

BentxBetjent skrev:Steg den á la Wellington..

Brunes, stilles til afkøling.
Svits og kog ind.. champignon, løg og krydderier. afkøles.
Det kan man faktisk gøre dagen før.

En plade butterdej ud på køkkenbordet,
fordel champignon med mere til 2 cm fra kanterne, evt. lidt flere krydderier.
pensl kanter med æg+mælk+kaffe.
Luk køllen HELT inde, tryk evt. med gaffel ved alle samlinger..
Pensl butterdejen.
Jag et termometer i køllen.
I ovn eller grill til ønsket kernetemperatur.
Men er det ikke bare en variation af saltdejen, der blot skal bevare saften inde i stegen :???:
Jeg beklager, hvis mine indlæg ind imellem har skøre tyrkfejl. Jeg ser desværre meget dårligt, men jeg har besluttet, at i stedet for at opgive at skrive indlæg, fordi jeg skal bruge tyve minutter på at fejlrette, så må I leve med tyrkfejlene.

Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!

Brugeravatar
Langenge
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 7273
Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
Interesser: Gamle våben og bamser
Geografisk sted: Region midtjylland
Has thanked: 285 times
Been thanked: 1062 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Langenge » 28. jun 2017, 21:28

FrederikF skrev:Eller lav den "sous vide" (eneste problem ved metoden er at den er blevet moderne;))
Vakuumpak køllen, der er indgnedet i salt/peber samt evt krydderi som enebær.
Evt en sjat cognac ved og tørrede svampe.
Ned i en stor gryde med vand. Termometer i gryden. Tænd for gryden og kontroller termometer. Ved 62 grader skruer du ned.
Nu skal der så justered tempeeratur - du vil holde de 62. Låget på gryden kan åbned mert eller mindre for at finjustere.
Når du har en konstant temperatur, så er det bare at vente 12 timer.
Garanteret mør dyrekølle er resultatet.
Fløde ved fonden fra posen.
Køllen i et ildfast fad og under grillen, eller brunes i en stege gryde.
Velbekomme
Har jeg faktisk overvejet, og har også alt sous vide udstyr....
Jeg beklager, hvis mine indlæg ind imellem har skøre tyrkfejl. Jeg ser desværre meget dårligt, men jeg har besluttet, at i stedet for at opgive at skrive indlæg, fordi jeg skal bruge tyve minutter på at fejlrette, så må I leve med tyrkfejlene.

Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!

Brugeravatar
ESAF
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 993
Tilmeldt: 3. okt 2016, 12:27
Interesser: Gamle våben
Geografisk sted: Nordjylland og Grønland
Has thanked: 171 times
Been thanked: 209 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af ESAF » 29. jun 2017, 02:01

Jeg pakkede engang een ind i et stort viskestykke, og begravede den 1 meter nede i en kæmpe flisbunke.
Der lå den en lille uge og hyggede sig sammen med et par laurbærblade, salt, peber og et hakket hvidløg. Efter opgravning blev den brunet i ovnen (grill) ganske kort.
Den var sindssygt mør og smagte guddommeligt :mrgreen: komposteringsvarmen havde simpelthen bagt den langsomt, samtidig med at der blev holdt på fugten. Der var en let røget bismag som klædte kødet pissegodt. :numberone:
Om det er helt i tråd med almindelige hygiejneforskrifter aner jeg ikke, jeg har en ekstremt stærk mave :rolf:
"Religion is stupid anyway. I mean, a virgin gets pregnant by a ghost! You would never get away with that in a divorce court, would you?" ~ Lemmy Kilmister

Brugeravatar
Langenge
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 7273
Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
Interesser: Gamle våben og bamser
Geografisk sted: Region midtjylland
Has thanked: 285 times
Been thanked: 1062 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Langenge » 29. jun 2017, 08:57

Jeg kunne godt skaffe en flisbunke i en fart, men jeg har ikke en uge :blink:
Men det lader til, at der er bred enighed om noget med indpakning, så det prøver vi :smile:
:razz:
Jeg beklager, hvis mine indlæg ind imellem har skøre tyrkfejl. Jeg ser desværre meget dårligt, men jeg har besluttet, at i stedet for at opgive at skrive indlæg, fordi jeg skal bruge tyve minutter på at fejlrette, så må I leve med tyrkfejlene.

Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!

Brugeravatar
FrederikF
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 2378
Tilmeldt: 5. jan 2015, 21:25
Interesser: Våben, ammunition, jagt
Geografisk sted: Gentofte
Has thanked: 304 times
Been thanked: 605 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af FrederikF » 29. jun 2017, 10:00

Flisbunken kan være fin. De kan opnå en ganske høj temperatur.
Hvis man vælger så lang en tilberedningstid, så bør man kontrolmåle temp i flisdyngen og sikre sig at denne er så høj at bakterier ikke trives (ingen maver er så stærke at en uge i ideelle bakterievækstområde ikke er et seriøst problem - måske undtaget gribbe, sjakaler o.lign.).

Peter
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 916
Tilmeldt: 5. feb 2004, 01:44
Geografisk sted: Kbh.
Has thanked: 124 times
Been thanked: 262 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Peter » 29. jun 2017, 11:29

Jeg anskaffede mig også sous vide sidste år, netop med det formål at tilberede noget af alt det vildt jeg har i fryseren, men det har endnu ikke for mig været den store succes, så det holdt jeg op med igen. Ifølge hvad jeg har kunnet læse mig til, gav jeg det tilsyneladende alt for lang tid til at starte med (det blev blævret og leveragtigt), så prøvede også med meget kortere tid, men det gav nu ikke en markant forskel i forhold til hvordan jeg plejer.
FrederikF's metode skal nok afprøves, men jeg synes det lyder helt vildt med 12 timer i SV'en?

Brugeravatar
FrederikF
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 2378
Tilmeldt: 5. jan 2015, 21:25
Interesser: Våben, ammunition, jagt
Geografisk sted: Gentofte
Has thanked: 304 times
Been thanked: 605 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af FrederikF » 29. jun 2017, 11:48

Jeg ville normalt også give 6-8 timer i SV MEN, når man ved der er tale om en sej kølle, så skal der altså flere timer til.
Lidt som ældre grågæs bliver super lækre efter lidt for mange timer i varmt andefedt :))

Brugeravatar
ESAF
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 993
Tilmeldt: 3. okt 2016, 12:27
Interesser: Gamle våben
Geografisk sted: Nordjylland og Grønland
Has thanked: 171 times
Been thanked: 209 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af ESAF » 29. jun 2017, 12:11

FrederikF skrev:Flisbunken kan være fin. De kan opnå en ganske høj temperatur.
Hvis man vælger så lang en tilberedningstid, så bør man kontrolmåle temp i flisdyngen og sikre sig at denne er så høj at bakterier ikke trives (ingen maver er så stærke at en uge i ideelle bakterievækstområde ikke er et seriøst problem - måske undtaget gribbe, sjakaler o.lign.).
God pointe :blink:
Jeg målte ved nedgravning med et termometer, der var omkring 65 grader, så det burde være ok. Da jeg gravede den op var der endda en lille smule varmere. Jeg overlevede i hvert fald uden hverken musetyfus eller pølseforgiftning. Om min mave derudover er hærdet af skerpikjøt og andet gammel mad skal jeg ikke kunne sige. :freak:
"Religion is stupid anyway. I mean, a virgin gets pregnant by a ghost! You would never get away with that in a divorce court, would you?" ~ Lemmy Kilmister

Brugeravatar
Ras.Killing
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 5138
Tilmeldt: 15. mar 2009, 22:00
Interesser: Jagt & pistolskydning
Geografisk sted: Sy'Fyn
Has thanked: 1001 times
Been thanked: 1360 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Ras.Killing » 2. jul 2017, 00:31

Lang tid, lav temperatur. Den sidste dyrekølle jeg lavede blev så mør at den overhovedet ikke var til at arbejde med... forstadiet lige før mos vil jeg mene... den blev faktisk FOR mør. Den blev lavet i ovn forresten.
"The culture I stand for is sometimes lost into today's society, when in fact society was built on the culture of The Hunter.

Make Fyn fin again!

Brugeravatar
Langenge
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 7273
Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
Interesser: Gamle våben og bamser
Geografisk sted: Region midtjylland
Has thanked: 285 times
Been thanked: 1062 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Langenge » 2. jul 2017, 00:40

Jeg har besluttet mig til noget med indpakning, salt eller butterdej, og så 10-12 timer i ovnen ved omkring 90-100 grader.
Jeg beklager, hvis mine indlæg ind imellem har skøre tyrkfejl. Jeg ser desværre meget dårligt, men jeg har besluttet, at i stedet for at opgive at skrive indlæg, fordi jeg skal bruge tyve minutter på at fejlrette, så må I leve med tyrkfejlene.

Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!

Brugeravatar
Ras.Killing
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 5138
Tilmeldt: 15. mar 2009, 22:00
Interesser: Jagt & pistolskydning
Geografisk sted: Sy'Fyn
Has thanked: 1001 times
Been thanked: 1360 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Ras.Killing » 2. jul 2017, 00:45

Ja hvis det ikke bliver mørt, så er der ikke noget som gør :biggrin:
"The culture I stand for is sometimes lost into today's society, when in fact society was built on the culture of The Hunter.

Make Fyn fin again!

Brugeravatar
Langenge
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 7273
Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
Interesser: Gamle våben og bamser
Geografisk sted: Region midtjylland
Has thanked: 285 times
Been thanked: 1062 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Langenge » 2. jul 2017, 00:51

Vi må se. Den blev taget op af fryseren i morges, ligger i køleskabet, og kommer i ovnen i morgen tidlig :razz:
Jeg beklager, hvis mine indlæg ind imellem har skøre tyrkfejl. Jeg ser desværre meget dårligt, men jeg har besluttet, at i stedet for at opgive at skrive indlæg, fordi jeg skal bruge tyve minutter på at fejlrette, så må I leve med tyrkfejlene.

Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!

Thors24
Silver Member
Silver Member
Indlæg: 476
Tilmeldt: 17. maj 2013, 13:48
Interesser: jagt og natur
Geografisk sted: Djursland
Has thanked: 607 times
Been thanked: 163 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Thors24 » 2. jul 2017, 11:07

Ras.Killing skrev:Lang tid, lav temperatur. Den sidste dyrekølle jeg lavede blev så mør at den overhovedet ikke var til at arbejde med... forstadiet lige før mos vil jeg mene... den blev faktisk FOR mør. Den blev lavet i ovn forresten.
Det har jeg også oplevet, konsistens næsten som leverpostej. Folk var glade og roste køllen. Jeg tror jeg gav den 7 timer i ovnen ved 110grader. Så lang tid får en rådyrkølle ikke igen hos mig.
Forslag: 4-5 timer, 110 grader.

Thors24
Silver Member
Silver Member
Indlæg: 476
Tilmeldt: 17. maj 2013, 13:48
Interesser: jagt og natur
Geografisk sted: Djursland
Has thanked: 607 times
Been thanked: 163 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Thors24 » 2. jul 2017, 11:11

Langenge skrev:Jeg har besluttet mig til noget med indpakning, salt eller butterdej, og så 10-12 timer i ovnen ved omkring 90-100 grader.
:thumbup:
Lad os høre hvordan det går, om resultatet bliver postej eller mørt kød.
:razz:

Brugeravatar
Langenge
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 7273
Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
Interesser: Gamle våben og bamser
Geografisk sted: Region midtjylland
Has thanked: 285 times
Been thanked: 1062 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Langenge » 2. jul 2017, 11:46

Jaae, nu er den jo i ovnen. Den kom ind klokken cirka ni, ved 100 grader, efter en gang bruning under grill.
Jeg havde hverken tid eller overskud til butterdej eller saltdej, så den kom i et dybt fad med lidt løg og en øl, efter den var brunet og gnedet med krydderier og rigeligt smør. Så blev det hele pakket tæt ind i et par gange bagepapir og et par lag sølvpapir til sidst. Burde være nogenlunde tæt.
Så må vi se hvordan den bliver :smile:
Jeg plejer godt at kunne lave mad, så gæsterne bliver nok skuffede, hvis den ikke bliver god.
Jeg beklager, hvis mine indlæg ind imellem har skøre tyrkfejl. Jeg ser desværre meget dårligt, men jeg har besluttet, at i stedet for at opgive at skrive indlæg, fordi jeg skal bruge tyve minutter på at fejlrette, så må I leve med tyrkfejlene.

Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!

Brugeravatar
Ras.Killing
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 5138
Tilmeldt: 15. mar 2009, 22:00
Interesser: Jagt & pistolskydning
Geografisk sted: Sy'Fyn
Has thanked: 1001 times
Been thanked: 1360 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Ras.Killing » 2. jul 2017, 15:55

Vi venter spændt :biggrin:
"The culture I stand for is sometimes lost into today's society, when in fact society was built on the culture of The Hunter.

Make Fyn fin again!

Brugeravatar
Langenge
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 7273
Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
Interesser: Gamle våben og bamser
Geografisk sted: Region midtjylland
Has thanked: 285 times
Been thanked: 1062 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Langenge » 2. jul 2017, 17:52

Turde ikke andet end at åbne og smage her klokken fem.
Konsistens og smag som dårlig leverpostej. :thumbdown:
Kørte op i Brugsen og fik fat i en australsk culotte.
Jeg beklager, hvis mine indlæg ind imellem har skøre tyrkfejl. Jeg ser desværre meget dårligt, men jeg har besluttet, at i stedet for at opgive at skrive indlæg, fordi jeg skal bruge tyve minutter på at fejlrette, så må I leve med tyrkfejlene.

Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!

Brugeravatar
Ras.Killing
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 5138
Tilmeldt: 15. mar 2009, 22:00
Interesser: Jagt & pistolskydning
Geografisk sted: Sy'Fyn
Has thanked: 1001 times
Been thanked: 1360 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Ras.Killing » 2. jul 2017, 19:36

Øv!

Men ud fra det må vi næsten kunne konkludere at det er valg af tilberedning og ikke dyret som har spillet ind. Eftersom første kølle vaj sej, og den sidste overmør (findes det ord?).

Tror også den jeg lavede var omkring 7-8 timer under vejs ved relativ lav temperatur - og det er altså ''for meget'', det bliver simpelhen alt for mørt.

...Men om ikke andet lykkedes missionen med en mør dyrekølle :moon:
"The culture I stand for is sometimes lost into today's society, when in fact society was built on the culture of The Hunter.

Make Fyn fin again!

Thors24
Silver Member
Silver Member
Indlæg: 476
Tilmeldt: 17. maj 2013, 13:48
Interesser: jagt og natur
Geografisk sted: Djursland
Has thanked: 607 times
Been thanked: 163 times

Re: MØR rådyrkølle, hvordan?

Indlæg af Thors24 » 2. jul 2017, 21:42

Øv da.

Besvar