Flagg skrev: ↑4. apr 2020, 21:48
Jeg ku også bruge en Spyderco Grassshopper, men så læste jeg (flere steder) at klingen er lavet af noget dårlig KinaStål.
Kan det passe?
Alternativ kniv?
Vh. Kris.
Husk på, at du vil finde masser af meninger om stål, som hovedsageligt er styret af hvad andre mener, og ikke hvad folk selv har erfaring med.
Du kan være sikker på, at Spyderco bruger en ståltype, der giver dig en absolut glimrende kniv. Og vigtigere, så leverer de et stykke stål der er behandlet således, at du får det meste ud at det.
Jeg har selv den lille Kina Spyderco Ambitious i 8Cr13Mov, og den arter sig aldeles flot. Holder en god æg, der ikke er sårbar.
Tiderne hvor vi, med god samvittighed, kan kalde alt det som kommer ud af Kina for noget bras, er ovre.
Der strømmer masser af knive ud af Kina, som virkelig gør livet svært for producenter som Zero Tolerance, Hinderer og Chris Reeve m.fl.
For god ordens skyld, skal det nævnes, at der også strømmer masser bras ud af Kina.
Faktisk skal du ikke hænge dig så meget i selve stålet. Det er vigtigere hvordan producenten behandler stålet.
Du kan finde eksempler på producenter, som bruger en ny fin ståltype, for så at behandle det forkert eller utilstrækkeligt. Men de tager alligevel den højere pris, udelukkende baseret på ståltypen.
Som forbruger havde du været bedre tjent med en billigere ståltype, der havde fået mere opmærksomhed under varmebehandling mm.
Dog er der ikke tvivl om, alle de lækre nye ståltyper, vil kunne gøre det bedre end de klassiske gode stål typer som O1, 1095, 440C, 425M m.fl., hvis de behandles lige optimalt. Til gengæld vil du opleve, at det vil kræve en del mere arbejde, at slibe stål som f.eks. M4, K390 og 3V m.fl.
Disclaimer:
Jeg har selv stået i de sko, hvor ståltypen betød helt utrolig meget for mig. Men det gik også op for mig, at O1, 440C og 425M arter sig rigtig godt. Det til trods, at de er stemlet som uddaterede af dem som har meninger om stål, baseret andres mening og ikke egne erfaringer.
For nuværende, så er ståltypen noget af det sidste jeg bekymrer mig om, når jeg anskaffer mig en ny kniv. Hvilket desværre er for sjældent, efterhånden.