Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
-
- UDMELDT AF NVF
- Indlæg: 5497
- Tilmeldt: 16. feb 2015, 20:56
- Interesser: skydning
- Geografisk sted: danmark
- Has thanked: 5632 times
- Been thanked: 537 times
Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Vores køkkenknive er håbløst sløve, og jeg ønsker en nem og hurtig vej til at rette op på det.
Jeg har ikke nogen kniv-fettich eller nogle ideer om at vores køkkenknive skal slibes til et niveau der kan matche de bedste Japanske køkkenknive eller Samurai-sværd, men jeg ønsker bare at vores helt almindelige køkkenknive kan slibes til et niveau som kan tilfredsstille den almindelig amatørkok.
Hvad kan I anbefale?
Peter
Jeg har ikke nogen kniv-fettich eller nogle ideer om at vores køkkenknive skal slibes til et niveau der kan matche de bedste Japanske køkkenknive eller Samurai-sværd, men jeg ønsker bare at vores helt almindelige køkkenknive kan slibes til et niveau som kan tilfredsstille den almindelig amatørkok.
Hvad kan I anbefale?
Peter
- Refraktorius
- Admin
- Indlæg: 21720
- Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
- Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
- Geografisk sted: Århus
- Has thanked: 465 times
- Been thanked: 2368 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Tormek.
Nemt og hurtigt (dog ikke specielt billigt)
Nemt og hurtigt (dog ikke specielt billigt)
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."
-
- Bronze Member
- Indlæg: 33
- Tilmeldt: 15. okt 2018, 20:33
- Interesser: Jagt, Vildt
- Geografisk sted: Hovedstaden
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 23 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
En knivsliber med 2 skær. En grov og en mediumfin. Og så gør det ofte ...
Alt hvad der hedder file, vådsliber, etc. kræver en hel del rutine og kan desværre tit gøre mere skade end gavn hvis man ikke lige har styr på det. Jeg har brugt masser af tid på at lære det - og bruger en knivsliber alligevel ... Bruger du slibesten skal vinkelen på slibefladen lægges ned (gøres mindre) fra tid til anden hvilket i praksis tit fører dig tilbage til vådslibere etc. Knivsliberen holder den samme vinkel - det er i praksis umuligt med en slibesten derfor bliver den med tiden større.
Start med den grove, hold kniven godt til (ikke voldsomt, bare heller ikke med løs hånd) når du trækker og bliv ved. Selv om det er kedeligt er den grove sten den eneste vej frem. Hvis de er rigtig sløve tager det lang tid. Hvis du gør det en gang om måneden tager det meget kortere tid end at skære kødet ud.
Derefter gør det samme en 10-20 gange på den finere sten og slut af med at gøre det igen på den fine med løs hånd (meget lidt tryk) 10-20 gange.
Hvis du så lægger skæret vinkelret på en fingernegl griber den fat i neglen og kan trække en fin tynd spån af hvis du flytter den. Hvis ikke er den stadig sløv - og du har sløset på den grove sten ... Back to square one ... Du kan i så fald også prøve at se om du kan barbere et par hår af armen med den - men de der bare pletter går der altså lang tid før forsvinder ... Men hvis den er skarp nok til at holde fast i neglen når du lægger den på den er den rigeligt brugsskarp til hvad som helst. Det samme gælder høvle, stemmejern, etc.
Hvis du har mange og de er meget sløve kan du sende dem til en proff. der så starter på vådsliber el.lign. Så skal de bare vedligeholdes ... og det er meget nemmere at vedligeholde end at reparere
Og så lad være med at putte dem i opvaskeren ... Ikke noget med at trække det over spækkebrættet ... Ikke noget med at lade den ligge og være våd ... Ikke noget med at skære i knogler ... Etc...
Alt hvad der hedder file, vådsliber, etc. kræver en hel del rutine og kan desværre tit gøre mere skade end gavn hvis man ikke lige har styr på det. Jeg har brugt masser af tid på at lære det - og bruger en knivsliber alligevel ... Bruger du slibesten skal vinkelen på slibefladen lægges ned (gøres mindre) fra tid til anden hvilket i praksis tit fører dig tilbage til vådslibere etc. Knivsliberen holder den samme vinkel - det er i praksis umuligt med en slibesten derfor bliver den med tiden større.
Start med den grove, hold kniven godt til (ikke voldsomt, bare heller ikke med løs hånd) når du trækker og bliv ved. Selv om det er kedeligt er den grove sten den eneste vej frem. Hvis de er rigtig sløve tager det lang tid. Hvis du gør det en gang om måneden tager det meget kortere tid end at skære kødet ud.
Derefter gør det samme en 10-20 gange på den finere sten og slut af med at gøre det igen på den fine med løs hånd (meget lidt tryk) 10-20 gange.
Hvis du så lægger skæret vinkelret på en fingernegl griber den fat i neglen og kan trække en fin tynd spån af hvis du flytter den. Hvis ikke er den stadig sløv - og du har sløset på den grove sten ... Back to square one ... Du kan i så fald også prøve at se om du kan barbere et par hår af armen med den - men de der bare pletter går der altså lang tid før forsvinder ... Men hvis den er skarp nok til at holde fast i neglen når du lægger den på den er den rigeligt brugsskarp til hvad som helst. Det samme gælder høvle, stemmejern, etc.
Hvis du har mange og de er meget sløve kan du sende dem til en proff. der så starter på vådsliber el.lign. Så skal de bare vedligeholdes ... og det er meget nemmere at vedligeholde end at reparere
Og så lad være med at putte dem i opvaskeren ... Ikke noget med at trække det over spækkebrættet ... Ikke noget med at lade den ligge og være våd ... Ikke noget med at skære i knogler ... Etc...
-
- Platin Member
- Indlæg: 2973
- Tilmeldt: 17. okt 2010, 23:49
- Interesser: Jagt, skydevåben...
- Geografisk sted: Midtjylland
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 513 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Hvis du kender en slagter eller en på et slagteri, så få vedkommende til at slibe dem for et par flasker rødvin.
Det nemmeste er at holde dem skarpe. Dvs. gem et fornuftige knive til at skære steg osv med væk fra ukyndig køkkkenpersonale og lad være med at misbruge dem. Æggen må ikke røre andet end det der skal skæres og skal ikke bruges til at skrabe spækbræt rent med osv. Brug et stygestål jævnligt og brug det rigtigt. Så kan selv en billig kinakniv i natpotteblik holde sig barberbladsskarp i lang tid, selv med meget brug. J
eg sliber mine knive maks en gang om året og dem jeg bruger til det finere arbejde kan man stadig barbere sig med, selvom det bare er billige knive til under 100 kr stykket.
Det nemmeste er at holde dem skarpe. Dvs. gem et fornuftige knive til at skære steg osv med væk fra ukyndig køkkkenpersonale og lad være med at misbruge dem. Æggen må ikke røre andet end det der skal skæres og skal ikke bruges til at skrabe spækbræt rent med osv. Brug et stygestål jævnligt og brug det rigtigt. Så kan selv en billig kinakniv i natpotteblik holde sig barberbladsskarp i lang tid, selv med meget brug. J
eg sliber mine knive maks en gang om året og dem jeg bruger til det finere arbejde kan man stadig barbere sig med, selvom det bare er billige knive til under 100 kr stykket.
-
- Gold Member
- Indlæg: 658
- Tilmeldt: 14. dec 2017, 20:01
- Interesser: Våben
- Geografisk sted: København
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 151 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Du bliver RIGTIG RIGTIG glad for en tormek T8
Mega let at bruge, og der ligger masse video om Tormek på nettet.
Mega let at bruge, og der ligger masse video om Tormek på nettet.
10-22
-
- UDMELDT AF NVF
- Indlæg: 5497
- Tilmeldt: 16. feb 2015, 20:56
- Interesser: skydning
- Geografisk sted: danmark
- Has thanked: 5632 times
- Been thanked: 537 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Tak for svar.
Det var dog slet ikke en knivsliber i (mange)tusindkronersklassen jeg havde i tankerne.
Findes der ikke noget billigere?
Peter
Det var dog slet ikke en knivsliber i (mange)tusindkronersklassen jeg havde i tankerne.
Findes der ikke noget billigere?
Peter
- Refraktorius
- Admin
- Indlæg: 21720
- Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
- Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
- Geografisk sted: Århus
- Has thanked: 465 times
- Been thanked: 2368 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Jeg nøjedes med en T4 da jeg købte min.
Jeg havde kun en ide om at "den nok var god" og det er den. I dag havde jeg nok købt en T8, men egentligt kun fordi den er større. T4 løser rigeligt opgaven for mig og jeg tror aldrig jeg får slidt den op.
Jeg har lært knægten at bruge den, og han laver uden problemer barberblade ud af mishandlede køkkenknive.
Når ungerne har været andre steder henne og har været i køkkenet der, bander de stygt over, at folks knive dog er det argeste møg.
Demovideo fra forhandleren:
youtu.be/fYURcwkKGPs
"Stone graderen" har jeg aldrig haft behov for at bruge.
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."
- Refraktorius
- Admin
- Indlæg: 21720
- Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
- Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
- Geografisk sted: Århus
- Has thanked: 465 times
- Been thanked: 2368 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Aaaaaah!
- hurtigt
- nemt
- billigt
Du kan vælge to.
Noget lansky-agtigt er nok det sted hvor du får "nogenlunde nemt" til "nogenlunde billigt" og betaler med lidt tid.
- hurtigt
- nemt
- billigt
Du kan vælge to.
Noget lansky-agtigt er nok det sted hvor du får "nogenlunde nemt" til "nogenlunde billigt" og betaler med lidt tid.
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."
-
- Bronze Member
- Indlæg: 33
- Tilmeldt: 15. okt 2018, 20:33
- Interesser: Jagt, Vildt
- Geografisk sted: Hovedstaden
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 23 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Hvis du skulle være i tvivl er det her hvad der menes med en knivsliber Koster typisk kun et par hundrede, bliver næppe slidt op...
-
- Platin Member
- Indlæg: 4993
- Tilmeldt: 6. okt 2006, 19:13
- Interesser: Jagt. Riffelskydning.
- Geografisk sted: Fyn.
- Has thanked: 496 times
- Been thanked: 1149 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Nu kan jeg se, at en Tormek T8 får man lov at bløde ca. 4.000,- kr. for. Harald Skrald har en Scheppach som vel nærmest er en kopi til 850 kr. Kommer man "tæt nok på" med en Scheppach ?
Hilsen Lasse.
... Buy the best and cry once.
... Buy the best and cry once.
- Krung
- This member is
- Indlæg: 2783
- Tilmeldt: 10. apr 2012, 10:46
- Interesser: Skydning, jagt, ballistik.
- Geografisk sted: Remouladebæltet (kbh)
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 486 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Sliberondel på boremaskinen. 3 kornstørrelser og en læderstrop til polering.
Der slibes med rotationsretningen i strid med god knivslibning, for hvis kniven bidder sig fast, så mangler du en pulsåre. Måske 2. Det er svært at slibe begge sider. Den svære skal man gøre sig klart hvordan skal ske, inden man tænder.
Det er et dårligt råd på mange måder. Dine knive bliver let for varme, du får dårlig geometri og du dør, men knivene kan lidt igen.
Der slibes med rotationsretningen i strid med god knivslibning, for hvis kniven bidder sig fast, så mangler du en pulsåre. Måske 2. Det er svært at slibe begge sider. Den svære skal man gøre sig klart hvordan skal ske, inden man tænder.
Det er et dårligt råd på mange måder. Dine knive bliver let for varme, du får dårlig geometri og du dør, men knivene kan lidt igen.
.172x2, .177, .204, .22, .224, .243, .264, .308, .355, .357, .410, .366, .73. Buy Hard, Cry Hard.
- Refraktorius
- Admin
- Indlæg: 21720
- Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
- Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
- Geografisk sted: Århus
- Has thanked: 465 times
- Been thanked: 2368 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Den skal nok virke.Lassescout skrev: ↑25. nov 2018, 19:46Nu kan jeg se, at en Tormek T8 får man lov at bløde ca. 4.000,- kr. for. Harald Skrald har en Scheppach som vel nærmest er en kopi til 850 kr. Kommer man "tæt nok på" med en Scheppach ?
Det der koster er slibestenen, så der er nok en ringere sten på Sheppach'en.
Jeg tror bare man skal se det som at sætte en tysk eller en asiatisk sigtekikkert på riflen.
Man skal såmænd nok ramme og for almindelige dødelige gør det næppe nogen reel forskel i hvor dårligt de skyder.
(Og til mål under 200 m og i dagslys gør det ikke en hujende)
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."
- Raptor357
- Platin Member
- Indlæg: 7568
- Tilmeldt: 26. mar 2010, 23:27
- Interesser: At skyde og ramme
- Geografisk sted: Stor Kbh
- Has thanked: 451 times
- Been thanked: 909 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
se på hvad en tormek sten koster og sæt sådanne en på hvis du ikke skal slibe plovskær, for den sten på harald maskinen er ikke god til andet end plæneklippere.
Kun mængden af varm luft er begrænsningen på hvor højt politikerne stiger til vejrs
-
- UDMELDT AF NVF
- Indlæg: 5497
- Tilmeldt: 16. feb 2015, 20:56
- Interesser: skydning
- Geografisk sted: danmark
- Has thanked: 5632 times
- Been thanked: 537 times
-
- UDMELDT AF NVF
- Indlæg: 5497
- Tilmeldt: 16. feb 2015, 20:56
- Interesser: skydning
- Geografisk sted: danmark
- Has thanked: 5632 times
- Been thanked: 537 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Det var da en instruktiv fantastisk video.Refraktorius skrev: ↑25. nov 2018, 18:49Jeg nøjedes med en T4 da jeg købte min.
Jeg havde kun en ide om at "den nok var god" og det er den. I dag havde jeg nok købt en T8, men egentligt kun fordi den er større. T4 løser rigeligt opgaven for mig og jeg tror aldrig jeg får slidt den op.
Jeg har lært knægten at bruge den, og han laver uden problemer barberblade ud af mishandlede køkkenknive.
Når ungerne har været andre steder henne og har været i køkkenet der, bander de stygt over, at folks knive dog er det argeste møg.
Demovideo fra forhandleren:
youtu.be/fYURcwkKGPs
"Stone graderen" har jeg aldrig haft behov for at bruge.
Amerikansk, og dog uden at tale ned til folk.
Peter
-
- Gold Member
- Indlæg: 922
- Tilmeldt: 18. mar 2007, 15:14
- Interesser: Hagljagt og flugtskydning
- Geografisk sted: Vestjylland
- Has thanked: 124 times
- Been thanked: 164 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Ja, det virker fint hvis man kan leve med nogenlunde skarpe knive og ikke superskarpe. XXL.dk havde på et tidspunkt en kompakt knivsliber i den til stil til 19 kr. som jeg købte nogle stykker af til jagtjakken, båden osv.
Intet problem i at brække et dyr med en kniv slebet sådan, men de bliver ikke barberkniv skarp som hvis man bruger 10-15 min med lansky slibesættet.
-
- Bronze Member
- Indlæg: 33
- Tilmeldt: 15. okt 2018, 20:33
- Interesser: Jagt, Vildt
- Geografisk sted: Hovedstaden
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 23 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Ja, det går fint. Som nævnt i første indlæg bruger jeg selv dem, til trods for at jeg har adgang til stort set alle andre former for sliberemedier også. Simpelthen fordi det er så nemt. Eneste ulempe er hvis man har fået knivene alt for sløve så kan det godt tage lidt tid, men det er der de to skær kommer ind i billedet. Dem med et har kun det fine og de er kun til vedligehold. Efter man har slebet knivene op igen er det let at vedligeholde. Finder man ud af at man har mange håbløst sløve knive så kan man sende dem til en proff, det koster ikke alverden. Og ja - nogle af dem mangler lidt på den helt fine slibning, sjovt nok især hvis de kun har 1 skær, det er svært at slibe fint på en grov slibesten. Men igen, gør som mit første indlæg beskriver, så skal den nok blive rigeligt skarp til formålet. Vådslibere (som fx Tormek) er i min verden overkill til det meste af befolkningens glade amatørkokke
- Refraktorius
- Admin
- Indlæg: 21720
- Tilmeldt: 23. maj 2006, 11:13
- Interesser: Skydning, dimser og alu-bats
- Geografisk sted: Århus
- Has thanked: 465 times
- Been thanked: 2368 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Med det argument, så er der ingen grund til andet end en Mora-kniv, en gammel 6,5x55 med en 4x32 på ryggen og en Berlingo.
Glæden ved kvaliteten, lækkerheden og dimsværdien må ikke undervurderes (for slet ikke at tale om, at lægger man sit liv an efter middelmådighed og “godt nok” så er det også det man får).
"Det tager kun 2 minutter at læse opslagene øverst i et forum."
-
- UDMELDT AF NVF
- Indlæg: 5497
- Tilmeldt: 16. feb 2015, 20:56
- Interesser: skydning
- Geografisk sted: danmark
- Has thanked: 5632 times
- Been thanked: 537 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Jamen, det er jo præcis det jeg har - altså bortset fra at Berlingoen er erstattet af en Mercedes E300 V6Refraktorius skrev: ↑26. nov 2018, 08:33
Med det argument, så er der ingen grund til andet end en Mora-kniv, en gammel 6,5x55 med en 4x32 på ryggen og en Berlingo.
Spøg til side: Jeg vil gerne have skarpe knive, men ikke med en sliber der koster mere end alle vores knive tilsammen.
Peter
-
- UDMELDT AF NVF
- Indlæg: 5497
- Tilmeldt: 16. feb 2015, 20:56
- Interesser: skydning
- Geografisk sted: danmark
- Has thanked: 5632 times
- Been thanked: 537 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Er der nogen der har erfaring med denne?
Den er, trods alt, til at betale.
https://www.harald-nyborg.dk/p7171/sche ... liber-120w
Peter
Den er, trods alt, til at betale.
https://www.harald-nyborg.dk/p7171/sche ... liber-120w
Peter
- Langenge
- This member is
- Indlæg: 7307
- Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
- Interesser: Gamle våben og bamser
- Geografisk sted: Region midtjylland
- Has thanked: 287 times
- Been thanked: 1071 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Ja, sådan en har jeg.PSindrup skrev: ↑26. nov 2018, 09:46Er der nogen der har erfaring med denne?
Den er, trods alt, til at betale.
https://www.harald-nyborg.dk/p7171/sche ... liber-120w
Peter
Købte den brugt af en anden NVF'er.
Jeg er godt tilfreds med den.
Du skal lige huske at købe "værktøj" med til den.
Jeg beklager, hvis mine indlæg ind imellem har skøre tyrkfejl. Jeg ser desværre meget dårligt, men jeg har besluttet, at i stedet for at opgive at skrive indlæg, fordi jeg skal bruge tyve minutter på at fejlrette, så må I leve med tyrkfejlene.
Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!
Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!
-
- UDMELDT AF NVF
- Indlæg: 5497
- Tilmeldt: 16. feb 2015, 20:56
- Interesser: skydning
- Geografisk sted: danmark
- Has thanked: 5632 times
- Been thanked: 537 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Tak!Langenge skrev: ↑26. nov 2018, 09:58Ja, sådan en har jeg.PSindrup skrev: ↑26. nov 2018, 09:46Er der nogen der har erfaring med denne?
Den er, trods alt, til at betale.
https://www.harald-nyborg.dk/p7171/sche ... liber-120w
Peter
Købte den brugt af en anden NVF'er.
Jeg er godt tilfreds med den.
Du skal lige huske at købe "værktøj" med til den.
Hvad mener du helt præcist med "værktøj"?
Hvor meget mere end selve slibemaskinen har jeg brug for?
Peter
- Langenge
- This member is
- Indlæg: 7307
- Tilmeldt: 9. aug 2010, 10:13
- Interesser: Gamle våben og bamser
- Geografisk sted: Region midtjylland
- Has thanked: 287 times
- Been thanked: 1071 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
https://www.harald-nyborg.dk/p3541/sche ... t-lang-kni
https://www.harald-nyborg.dk/p3513/sche ... smaa-knive
Man kan sikkert sagtens leve uden, men de gør det hele noget nemmere for en amatør (som mig)
https://www.harald-nyborg.dk/p3513/sche ... smaa-knive
Man kan sikkert sagtens leve uden, men de gør det hele noget nemmere for en amatør (som mig)
Jeg beklager, hvis mine indlæg ind imellem har skøre tyrkfejl. Jeg ser desværre meget dårligt, men jeg har besluttet, at i stedet for at opgive at skrive indlæg, fordi jeg skal bruge tyve minutter på at fejlrette, så må I leve med tyrkfejlene.
Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!
Og i øvrigt mener jeg, at kongehuset bør nedlægges!
-
- Platin Member
- Indlæg: 4993
- Tilmeldt: 6. okt 2006, 19:13
- Interesser: Jagt. Riffelskydning.
- Geografisk sted: Fyn.
- Has thanked: 496 times
- Been thanked: 1149 times
Re: Den hurtigste vej til skarpe køkkenknive?
Skidegodt Langenge, jeg har en plan.
Starter med Scheppach´en + værktøj og kan så opgradere med en bedre sten senere, hvis det viser sig nødvendigt.
Starter med Scheppach´en + værktøj og kan så opgradere med en bedre sten senere, hvis det viser sig nødvendigt.
Hilsen Lasse.
... Buy the best and cry once.
... Buy the best and cry once.
-
- Platin Member
- Indlæg: 1702
- Tilmeldt: 14. apr 2017, 11:16
- Interesser: Jagt og flugtskydning.
- Geografisk sted: Sjælland. Heldigvis!
- Has thanked: 115 times
- Been thanked: 401 times