Hej
Jeg er ved at fremstille en kløvekniv ud af en gammel, stor fil og jeg snart ved at nå punktet hvor den skal varmebehandles..
Jeg har (rimeligvis) normaliseret stålet for at kunne arbejde i det og efterfølgende svejst i det, så nu er spørgsmålet hvordan jeg skal hærde det.
Kniven skal jo ikke være for hårdt hærdet så den knækker når den bliver udsat for lidt vrid, men heller ikke for sej så den bliver permanent deformeret.
Jeg har adgang til gasbrænder, olie og almindelig ovn, så mere advanceret bliver det ikke :)
Hvis nogen ikke lige har en kløvekniv på nethinden, så er det sådan en her:
http://www.slivern.dk/shop/kloevejern-4 ... 1782p.html
På forhånd tak
Tip til hærdning af fil til kløvekniv
- Krung
- This member is
- Indlæg: 2788
- Tilmeldt: 10. apr 2012, 10:46
- Interesser: Skydning, jagt, ballistik.
- Geografisk sted: Remouladebæltet (kbh)
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 486 times
Re: Tip til hærdning af fil til kløvekniv
Hærd den efter forskrifterne. Det er den efterfølgende anløbning, der sænker hårdheden til det du skal bruge.
Jeg mener de svenske økser er ca Rockwell 55 i hårdhed.
Jeg mener de svenske økser er ca Rockwell 55 i hårdhed.
.172x2, .177, .204, .22, .224, .243, .264, .308, .355, .357, .410, .366, .73. Buy Hard, Cry Hard.
-
- Newbie
- Indlæg: 3
- Tilmeldt: 7. jun 2017, 22:44
- Interesser: blankvåben, udstyr til våben
- Geografisk sted: faxe
Re: Tip til hærdning af fil til kløvekniv
uden at være ekspert på området så er mit bud at den skal anløbes ved 220 grader i 90 til 120 min
- Claws
- Bronze Member
- Indlæg: 119
- Tilmeldt: 8. apr 2008, 11:39
- Interesser: Flugtskydning, småvildtsjagt
- Geografisk sted: Syd-østfyn
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Re: Tip til hærdning af fil til kløvekniv
Jamen det kan godt være at jeg bare overtænker det så. Jeg tænkte bare, at den skulle varmebehandles anderledes end en kniv, når nu den bliver udsat for nogle andre påvirkninger end en kniv normalt gør.
Masser af slag i nakken, vrid i længdeaksen og intet krav om at kunne holde en barberblads-æg :)
Jeg prøver en traditionel behandling og så må jeg se om det holder.
Masser af slag i nakken, vrid i længdeaksen og intet krav om at kunne holde en barberblads-æg :)
Jeg prøver en traditionel behandling og så må jeg se om det holder.
-
- Gold Member
- Indlæg: 632
- Tilmeldt: 17. sep 2010, 13:15
- Interesser: blankvåben/luftvåben
- Geografisk sted: Århus
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 76 times
Re: Tip til hærdning af fil til kløvekniv
Hvis det er en gammel fil, med et antageligt højt indhold af carbon, så ville jeg efter hørdning rense den af på et sted så man kan se farveskiftet, og så komme den i bageovnen ved 150 grader i en halv times tid, og så øge temperaturen med 25 grader hver halve time til stålet får en mørk gul til lys blå kulør.
Hvis du har en stump til overs så kan du hærde og anløbe den først, på den måde finder du frem til den korrekte anløbe temperatur inden hærdning af kniven.
Det er værd at huske på, at hvis du ikke har en smart ny ovn med præcis digital temperaturkontrol så er 200grader i din ovn nok ikke præcis 200 grader.
Hvis du har en stump til overs så kan du hærde og anløbe den først, på den måde finder du frem til den korrekte anløbe temperatur inden hærdning af kniven.
Det er værd at huske på, at hvis du ikke har en smart ny ovn med præcis digital temperaturkontrol så er 200grader i din ovn nok ikke præcis 200 grader.
- P.K.Hansen
- Gold Member
- Indlæg: 856
- Tilmeldt: 8. sep 2005, 14:23
- Interesser: Luftvåben, blankvåben.
- Geografisk sted: Sønderjylland
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 64 times
Re: Tip til hærdning af fil til kløvekniv
Jeg anløber altid 3 x en time, og lader den afkøle til stuetemp mellem hver tur i ovnen. Farven bør nok være strågul - nemmest at se hvis du som nævnt sørger for at den er pænt blank. Og som Martensit siger: stol ikke på tallet på termostaten.