Tip til hærdning af fil til kløvekniv

Er du til knive, bajonetter, økser, sværd eller hellebarder er dette stedet.
Besvar
Brugeravatar
Claws
Bronze Member
Bronze Member
Indlæg: 119
Tilmeldt: 8. apr 2008, 11:39
Interesser: Flugtskydning, småvildtsjagt
Geografisk sted: Syd-østfyn
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Tip til hærdning af fil til kløvekniv

Indlæg af Claws » 7. jun 2017, 18:22

Hej

Jeg er ved at fremstille en kløvekniv ud af en gammel, stor fil og jeg snart ved at nå punktet hvor den skal varmebehandles..

Jeg har (rimeligvis) normaliseret stålet for at kunne arbejde i det og efterfølgende svejst i det, så nu er spørgsmålet hvordan jeg skal hærde det.
Kniven skal jo ikke være for hårdt hærdet så den knækker når den bliver udsat for lidt vrid, men heller ikke for sej så den bliver permanent deformeret.

Jeg har adgang til gasbrænder, olie og almindelig ovn, så mere advanceret bliver det ikke :)

Hvis nogen ikke lige har en kløvekniv på nethinden, så er det sådan en her:
http://www.slivern.dk/shop/kloevejern-4 ... 1782p.html

På forhånd tak :smile:

Brugeravatar
Krung
This member is
This member is
Indlæg: 2775
Tilmeldt: 10. apr 2012, 10:46
Interesser: Skydning, jagt, ballistik.
Geografisk sted: Remouladebæltet (kbh)
Has thanked: 446 times
Been thanked: 486 times

Re: Tip til hærdning af fil til kløvekniv

Indlæg af Krung » 7. jun 2017, 19:03

Hærd den efter forskrifterne. Det er den efterfølgende anløbning, der sænker hårdheden til det du skal bruge.

Jeg mener de svenske økser er ca Rockwell 55 i hårdhed.
.172x2, .177, .204, .22, .224, .243, .264, .308, .355, .357, .410, .366, .73. Buy Hard, Cry Hard.

Brugeravatar
Claws
Bronze Member
Bronze Member
Indlæg: 119
Tilmeldt: 8. apr 2008, 11:39
Interesser: Flugtskydning, småvildtsjagt
Geografisk sted: Syd-østfyn
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: Tip til hærdning af fil til kløvekniv

Indlæg af Claws » 7. jun 2017, 20:58

Ja, det er den efterfølgende anløbning jeg skal have lidt hjælp til :razz:

kj9292
Newbie
Newbie
Indlæg: 3
Tilmeldt: 7. jun 2017, 22:44
Interesser: blankvåben, udstyr til våben
Geografisk sted: faxe

Re: Tip til hærdning af fil til kløvekniv

Indlæg af kj9292 » 7. jun 2017, 23:06

uden at være ekspert på området så er mit bud at den skal anløbes ved 220 grader i 90 til 120 min

Brugeravatar
Claws
Bronze Member
Bronze Member
Indlæg: 119
Tilmeldt: 8. apr 2008, 11:39
Interesser: Flugtskydning, småvildtsjagt
Geografisk sted: Syd-østfyn
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: Tip til hærdning af fil til kløvekniv

Indlæg af Claws » 8. jun 2017, 10:32

Jamen det kan godt være at jeg bare overtænker det så. Jeg tænkte bare, at den skulle varmebehandles anderledes end en kniv, når nu den bliver udsat for nogle andre påvirkninger end en kniv normalt gør.

Masser af slag i nakken, vrid i længdeaksen og intet krav om at kunne holde en barberblads-æg :)

Jeg prøver en traditionel behandling og så må jeg se om det holder. :razz:

Martensit
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 632
Tilmeldt: 17. sep 2010, 13:15
Interesser: blankvåben/luftvåben
Geografisk sted: Århus
Has thanked: 35 times
Been thanked: 76 times

Re: Tip til hærdning af fil til kløvekniv

Indlæg af Martensit » 8. jun 2017, 11:43

Hvis det er en gammel fil, med et antageligt højt indhold af carbon, så ville jeg efter hørdning rense den af på et sted så man kan se farveskiftet, og så komme den i bageovnen ved 150 grader i en halv times tid, og så øge temperaturen med 25 grader hver halve time til stålet får en mørk gul til lys blå kulør.
Hvis du har en stump til overs så kan du hærde og anløbe den først, på den måde finder du frem til den korrekte anløbe temperatur inden hærdning af kniven.

Det er værd at huske på, at hvis du ikke har en smart ny ovn med præcis digital temperaturkontrol så er 200grader i din ovn nok ikke præcis 200 grader.

Brugeravatar
P.K.Hansen
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 856
Tilmeldt: 8. sep 2005, 14:23
Interesser: Luftvåben, blankvåben.
Geografisk sted: Sønderjylland
Has thanked: 20 times
Been thanked: 64 times

Re: Tip til hærdning af fil til kløvekniv

Indlæg af P.K.Hansen » 8. jun 2017, 13:48

Jeg anløber altid 3 x en time, og lader den afkøle til stuetemp mellem hver tur i ovnen. Farven bør nok være strågul - nemmest at se hvis du som nævnt sørger for at den er pænt blank. Og som Martensit siger: stol ikke på tallet på termostaten.

Brugeravatar
Claws
Bronze Member
Bronze Member
Indlæg: 119
Tilmeldt: 8. apr 2008, 11:39
Interesser: Flugtskydning, småvildtsjagt
Geografisk sted: Syd-østfyn
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: Tip til hærdning af fil til kløvekniv

Indlæg af Claws » 8. jun 2017, 22:04

Mange tak for forslagene, det prøver jeg :razz:

Besvar