Haster; jeg har skudt en jule-gås!

Her kan alt om jagt, vildtpleje og naturoplevelser diskuteres og erfaringer udveksles.
Besvar
aurc1980
Bronze Member
Bronze Member
Indlæg: 45
Tilmeldt: 5. maj 2019, 09:29
Interesser: Jagt og Fiskeri
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 65 times
Been thanked: 5 times

Haster; jeg har skudt en jule-gås!

Indlæg af aurc1980 » 24. dec 2020, 17:10

Jeg har skudt en fin julegås i dag (ja, meget symbolsk :rolf: ). Men det er første gang jeg har nedlagt en, og nu vil jeg gerne behandle kødet bedst muligt.

Skal jeg lade den hænge en dag eller 2. Skal jeg rense/slagte den med det samme ?

Jeg har planer om at benytte bryst/lår (og vil plukke fjerene af på de områder for at bevare skindet)

Hurtigt svar vil være værdsat, da gåsen netop er skudt - og jeg vil som skrevet gerne behandle kødet bedst muligt :-)

Bjarne41
Gold Member
Gold Member
Indlæg: 608
Tilmeldt: 18. nov 2019, 13:06
Interesser: jagt - historie
Geografisk sted: midtjylland
Has thanked: 63 times
Been thanked: 82 times

Re: Haster; jeg har skudt en jule-gås!

Indlæg af Bjarne41 » 24. dec 2020, 17:28

At tage indvolde ud med det samme skader ikke nogen afdød som skal spises senere ... :smile:
At vente flere dage ..... temperatur gør en forskel
.
Men du kan sikkert vente en dag eller to hvis det passer dig bedst vedr. gåsen

Flugteren
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 3361
Tilmeldt: 23. maj 2016, 10:13
Interesser: Jagt, skydning, sport, science
Geografisk sted: Sjælland
Has thanked: 69 times
Been thanked: 633 times

Re: Haster; jeg har skudt en jule-gås!

Indlæg af Flugteren » 24. dec 2020, 17:30

aurc1980 skrev:
24. dec 2020, 17:10
Jeg har skudt en fin julegås i dag (ja, meget symbolsk :rolf: ). Men det er første gang jeg har nedlagt en, og nu vil jeg gerne behandle kødet bedst muligt.

Skal jeg lade den hænge en dag eller 2. Skal jeg rense/slagte den med det samme ?

Jeg har planer om at benytte bryst/lår (og vil plukke fjerene af på de områder for at bevare skindet)

Hurtigt svar vil være værdsat, da gåsen netop er skudt - og jeg vil som skrevet gerne behandle kødet bedst muligt :-)
Hvis du kan opbevare den ved omkring 2-5 grader, så kan du godt lade den være til i morgen. Det er koldt udenfor, så hvis det er kan du lægge den dér, hvis der ikke er plads i køleskabet.

Ellers plejer jeg bare at tømme skudt vildt samme aften, plukke/flå dem og smide dem i fryseren :biggrin:

Brugeravatar
Oscar123
This member is
This member is
Indlæg: 2017
Tilmeldt: 26. mar 2008, 22:07
Interesser: Ildvåben og ildvand
Geografisk sted: Frederiksberg
Has thanked: 350 times
Been thanked: 653 times

Re: Haster; jeg har skudt en jule-gås!

Indlæg af Oscar123 » 24. dec 2020, 17:58

Tillykke med fangsten. Det er altid tilrådeligt at fjerne indvolde og tarme så hurtigt som muligt efter at dyret er nedlagt (gælder i princippet for al vildt – såvel flyvende som firbenet). Dette er for at undgå at ”tarm-safter”, galde og lign. naturlige – men uønskede – væsker trænger ud i det omliggende væv.

Selvom en gås er en stor fugl er dette dog en ganske hurtig proces og tager ikke mange minutter. Så kan du derefter lade den hænge en dag eller to med fjer på og så plukke eller flå den alt efter hvad du nu synes.

Glædelig Jul

:razz:
Oscar123
On scene - but unseen

Brugeravatar
FrederikF
Platin Member
Platin Member
Indlæg: 2384
Tilmeldt: 5. jan 2015, 21:25
Interesser: Våben, ammunition, jagt
Geografisk sted: Gentofte
Has thanked: 305 times
Been thanked: 618 times

Re: Haster; jeg har skudt en jule-gås!

Indlæg af FrederikF » 24. dec 2020, 18:19

Pluk hele fuglen (hvis den ikke er megagammel).
Put den i en stegepose med diverse godt og steg den hel.
Eller del den i stykker, salt den let (1 døgn i køleskab indsmurt i salt og lidt sukker og evt noget presset hvidløg og timian).
“Kog” den i andefedt.
Gem den dækket i ande fedt i køleskab til den skal bruges.
Når den skal spises, i ovnen ved 250grader i 20 min.

aurc1980
Bronze Member
Bronze Member
Indlæg: 45
Tilmeldt: 5. maj 2019, 09:29
Interesser: Jagt og Fiskeri
Geografisk sted: Østjylland
Has thanked: 65 times
Been thanked: 5 times

Re: Haster; jeg har skudt en jule-gås!

Indlæg af aurc1980 » 2. jan 2021, 11:04

Ja, så blev der tid til at sige tak for hjælpen til jer ovenfor :-)

Gåsen fik taget indholdet ud et par timer efter nedlægning, og hang en dags tid. Nu ligger bryst i fryseren med øvrigt i en pose for sig - så der kan blive til en god sovs.

Godt nytår!

Besvar