Side 1 af 1

Spørgsmål til bukkepremieren

: 19. apr 2017, 21:27
af Dennis82
Hej alle sammen.

Jeg fik sidste år bestået riffelprøve så i år er mit første år med riffel :eek: igennem det konsortie jeg er med i har jeg fået et skyde tårn tildelt D. 16 maj. Har lige et par spørgsmål jeg håber det er ok da jeg ikke rigtig har erfaring med denne jagt form endnu. Hvor lang tid inden solopgang sidder i klar i tårnet? Og hvor længe plejer i at sidde der? :biggrin:

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 19. apr 2017, 21:49
af Kleth
Jeg er i stigen/tårnet en times tid før solopgang hvis jeg har kunne overnatte i nærheden, jeg er ikke fan af at skulle op kl 0200 for at komme i stigen.
Jeg sidder typisk 3-4t, så holder jeg en pause evt. morgenmad, så et træk til frokost og middagspause.
Efter middagspause et eftermiddagstræk til aftensmad og så et aftentræk til lukketid :biggrin:

Der er flere jeg kender, som tager 2-3 timer om morgenen inkl tid før solopgang og 2-3 timer om aftenen.

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 20. apr 2017, 16:53
af Sunscale
For mit vedkommende er det afhængigt at hvordan jagt terrænet er udformet.

Hvis du skal igennem terrænet for at komme til tårnet er det dumt at være der i god tid. Hvis der skulle opstå en skudchance, så er det jo træls at skulle vente 10, 20 eller 30 min på at klokken passere åbningstid.

Hvis jeg ikke skal gå særligt langt for at komme op i tårnet(f.eks. på hjemmeadressen) er det højst 30 min før åbningstid(oftest mindre) jeg sætter mig til rette. 30 minutter eller mindre, forudsat at jeg har styr på alt grej, og er klar til at skyde så snart man er i tårnet.

Men det er meget individuelt, da vi hver i sær har forskellige rutiner før jagt, og hvor god tålmodighed man har. Jeg har det sådan, at uanset hvordan du vender og drejer det, må du ikke skyde før solopgang alligevel.
Hvis man er en smule klodset, og nemt kommer til at skræmme dyrene væk, kan det være en fordel at være i tårnet i god tid :giggle:

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 20. apr 2017, 22:51
af Michael9220
Det er forskelligt, men som regel 30-45 minutter før solopgang, på den måde kan der falde ro på igen inden solen står op. Er det om morgenen bliver jeg siddende 2-2½ time, nogen gange længere hvis jeg har en god fornemmelse. Om aftenen har jeg oplevet flere steder på vores terræn at der intet sker før den sidste time, så der plejer jeg først at komme 1½ time før solnedgang.

Men igen, det vil variere fra terræn til terræn.

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 21. apr 2017, 08:28
af Kalthoff
Det kommer helt an på terrænet. Men generelt så går der ikke under en halv time fra du har listet dig forsigtigt igennem et stykke, til vildtet er faldet til ro og vendt tilbage igen.

Gør meget ud af at støje så lidt som muligt, lugte så lidt som muligt og bevæge dig så lidt som muligt.

Hav mest muligt gjort klar hjemmefra eller før du stiger ud af bilen/hytten. Undgå at skramle og rasle med kufferter, tasker, etuier, bildøre osv. Undgå at blinke og dytte med billygter og bilhorn. Desto færre bevægelser og lyde du laver, desto mindre vildt støder du. Læg en plan for at minimere dette.

Gå langsomt og forsigtigt. Undgå at knase og brase. Hold hellere små pauser og se dig godt for.

Gå turen nogle uger i forvejen og ryd alt der knaser og braser væk fra den sti du vil gå på.

Sørg for at du kan kravle op i tårnet/stigen med alt udstyret på en gang. Undgå at skulle op/ned af stigen flere gange for at få alt med op. Desto mindre aktivitet omkring stigen/tårnet desto bedre.

Lad være med at spise mad i tårnet. Lugten driver med selv en svag vind, du ser ikke det vildt der vælger at ændre rute pga. dette.

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 21. apr 2017, 10:43
af Stoffelof
Jeg er udpræget B menneske og derfor er jeg ikke til at finde på jagten før sent på dagen :smile:
Der er mange faktorer som afgør hvor tidligt, eller sent du skal være på pinden for at få bukken.
Først og fremmest vil jeg opfordre dig til at styre uden om tårnet og liste rundt i området i stedet. Det er dejligt afslappende og bekvemmeligt at sidde i et tårn eller en stige, men jeg maksimerede mine chancer ved at holde mig på jorden og liste rundt.
Som allerede nævnt er det en rigtig god ide, at gå ture i området flere uger før jagten sætter ind. Husk en kikkert og noter bag øret hvor og hvad tid du ser bukken. Råvildt er forholdsvis systematiske i deres færden og gør du dit forarbejde, ved du nogenlunde hvad tid, du skal stå klar samt hvor.
Der hvor jeg har jagt, har jeg erfaret, at bukkene er særligt aktive omkring solnedgang. Derfor er jeg som regel i området et par timer før solnedgang.

Knæk og bræk.

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 22. apr 2017, 08:14
af Boldsen
Det bliver skide spændende! Du skal nok få en god morgen. Der er ovenover rigtig mange gode råd, og du bør tage dem alle til eftertanke. Men vigtigst er, at du vælger dine egne træk - det gør til at du tror på succesen.
At tro på succesen er for mig utrolig vigtig - og især når vi kommer langt hen i den danske, eller for den sags skyld svenske, bukkejagt. Det kræver (nogle gange) selvbeherskelse, tålmodighed og stædighed at skulle op tidligt om morgenen, også på 5. dag i træk hvor man har været afsted.
Hvis ikke man kommer afsted, så skyder man intet! Og dertil hvis du selv vælger din fremgangsmåde til jagten, så tror du også på formålet samt har en større tålmodighed under jagten.
Nu hvor du lige har taget så ved du at man må sidde med våben i stigen/hochsitz 30min før solopgang ved jagt (læs: regulering giver dig andre muligheder), men som du kan læse er der mange andre som ikke håndhæver denne lov (og det er også noget flueknepperi at dølge den til punkt og prikke).

Mine punkter:
- Klargør gerne en sti frem til din stige/hochsitz, så kan du komme frem mere lydløst.
- Hav grejet klar aftenen inden.
- Hav styr på din riffel, optik og patroner.
- Ud på skydebanen inden.
- Kig dyrene i hele området ud.
- Ud i stigen senest 30min før skydetid.
- Hav styr på skydetiden på dit revir (hent en app).
- En siddepude er rar i stigen.
- Jeg er tilhænger af så lidt skramlen i stigen så muligt, derfor har jeg aldrig mad eller drikkelse med. Dette minimerer også mine egne bevægelser. Er der kiks så æder jeg dem (læs: bevægelse), er der ikke kiks så æder jeg dem ikke (læs: ingen bevægelse). Dette er medvirkende til at jeg tror på sagen (læs ovenfor).
- Vigtigt! Når du sidder der edderspændt, klar, parat, og der kommer råvildt ud. Så tag for gudsskyld din riffel op og kig igennem din sigtekikkert. Du har meget bedre tid på denne måde. Brug kun din håndkikkert til at afsøge området.

Jeg har helt sikkert glemt noget, men det finder du nok selv ud af igennem dine egne erfaringer :popkorn:

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 22. apr 2017, 08:43
af Sunscale
Boldsen skrev: Men vigtigst er, at du vælger dine egne træk - det gør til at du tror på succesen.
At tro på succesen er for mig utrolig vigtig - og især når vi kommer langt hen i den danske, eller for den sags skyld svenske, bukkejagt. Det kræver (nogle gange) selvbeherskelse, tålmodighed og stædighed at skulle op tidligt om morgenen, også på 5. dag i træk hvor man har været afsted.
Hvis ikke man kommer afsted, så skyder man intet! Og dertil hvis du selv vælger din fremgangsmåde til jagten, så tror du også på formålet samt har en større tålmodighed under jagten.
:goodpost: Ovenstående er (i min optik) et af de bedste råd man kan give. At have mistro til sig selv og sine færdigheder/teknikker er det samme som at gi' op på forhånd. Uanset hvilken fremgangsmåde du vælger er det vigtigt at, du tror fuldt ud på succes.

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 22. apr 2017, 10:31
af Bangbang
Hej

Velkommen til træthed og et kunststykke i tålmodighed :biggrin:

Jeg går først på plads når der er skyde tid og bevæger mig meget langsomt frem, bevæbnet med min riffet naturligvis og en god skydestok (en god skydestok er en man kende og har øvet skud fra) jeg har truffet mange bukke på vej til tårnet, på denne måde, og haft mulighed får at ændre min vej til tårnet eller taget skudte liggende eller stående med skyde stok, udfordringen her er klart kuglefang.

Hvis der er muligt, så hav flere ruter til tårnet, dette er smart, i henhold til ovenstående og ikke mindst vinden.

Jeg sider gerne en 3-4 timer om morgnen og 2-3 timer om aftenen, dette er med den forsigtige fremrykning.

Knæk og bræk :razz:

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 22. apr 2017, 21:25
af Slettet bruger
Husk at loven dikterer at man tidligst må sidde i tårnet med ens riffel en halv time før solopgang.
http://www.jaegerforbundet.dk/jagt/regl ... og-stiger/

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 24. apr 2017, 08:41
af Slettet bruger
Bevægelse i tårnet har efter min erfaring, absolut ingen betydning.
Råvildtets fjende ( mennesker) er ca. 2 meter høje og det derover betragter de ikke som fare.
Prøv at tage et stykke snor med op i et tårn, lav en lille lyd som råvildtet prøver at lokalisere og prøv så at studere hvordan dyret spejder rundt - den kigger IKKE opad.
Hvis du så hejser feks en trøje nedad i snoren, er det først når trøjen er ca. 2 meter over jorden at dyret opdager " faren"
Jeg har prøvet det adskillige gange, en coladåse bundet i en tråd, jeg rykkede ud af min trøje, var første gang jeg prøvede det.
Hvis du læser beretninger fra de folk som VIRKELIG ved noget om jagt, feks grønlandske fangere, vil du læse om tilsvarende fænomener.
Hvis du er på sæljagt inde på isen, skal du være (sne) camoufleret i samme højde som når isbjørnen kryber frem mod sælen - derover kan du være rød - gul - blå eller ?..

Hvor mange af jer har ikke prøvet at være på vej ned/ud af tårnet og der så kommer råvildt frem i det samme.
Har råvildtet opdaget jeres bevægelse - nej vel ?


Så tag bare kiks og drikkevarer med i tårnet.

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 24. apr 2017, 15:06
af LapuaMagnum
Jeg vil helst sidde i stigen en time før men ikke altid det bliver sådan, men det er dog målet. Hvis der skulle komme dyr før åbningstid skal man bare suge alt det romantiske i sig som vilde dyr kan give en, ved at de går rundt helt uforstyrret. Jeg har ofte undladt at skyde og bare observeret da det giver mig ligeså meget som at skyde et dyr. Jeg må sige at jeg ikke har overholdt lovgivningen hvis det er tilfældet at man ikke må sidde i stigen før 30 min. før åbningstid, men kunne aldrig nogensinde overveje at skulle skyde før åbningstid og hvis der er et dyr der går venter jeg gerne til 10 - 20 min. efter åbningstid for at ingen kan sætte en finger på om det jeg gør er etisk korrekt eller ej.

Jeg sidder helst hele dagen dog med et afbræk eller to for at tisse og få noget at spise/drikke.

Knæk og bræk..

Håber du får en ordentlig en på opleveren :smile:

mvh

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 24. apr 2017, 15:10
af TheDarkSide
Slettet bruger skrev:Bevægelse i tårnet har efter min erfaring, absolut ingen betydning.
Råvildtets fjende ( mennesker) er ca. 2 meter høje og det derover betragter de ikke som fare.
Prøv at tage et stykke snor med op i et tårn, lav en lille lyd som råvildtet prøver at lokalisere og prøv så at studere hvordan dyret spejder rundt - den kigger IKKE opad.
Hvis du så hejser feks en trøje nedad i snoren, er det først når trøjen er ca. 2 meter over jorden at dyret opdager " faren"
Jeg har prøvet det adskillige gange, en coladåse bundet i en tråd, jeg rykkede ud af min trøje, var første gang jeg prøvede det.
Hvis du læser beretninger fra de folk som VIRKELIG ved noget om jagt, feks grønlandske fangere, vil du læse om tilsvarende fænomener.
Hvis du er på sæljagt inde på isen, skal du være (sne) camoufleret i samme højde som når isbjørnen kryber frem mod sælen - derover kan du være rød - gul - blå eller ?..

Hvor mange af jer har ikke prøvet at være på vej ned/ud af tårnet og der så kommer råvildt frem i det samme.
Har råvildtet opdaget jeres bevægelse - nej vel ?


Så tag bare kiks og drikkevarer med i tårnet.
Det samme gælder ræve. Men både råvildt og ræv reagerer på lyd og så kan de godt kigge op. Nogen gange er vildtet væk bare man laver den mindst lyd. Andre gange kan en voksen ræv eller gammelrå stå og kigge undrende op i tårnet, for så bare at fortsætte sine gøremål.

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 24. apr 2017, 20:10
af Slettet bruger
TheDarkSide skrev:
Slettet bruger skrev:Bevægelse i tårnet har efter min erfaring, absolut ingen betydning.
Råvildtets fjende ( mennesker) er ca. 2 meter høje og det derover betragter de ikke som fare.
Prøv at tage et stykke snor med op i et tårn, lav en lille lyd som råvildtet prøver at lokalisere og prøv så at studere hvordan dyret spejder rundt - den kigger IKKE opad.
Hvis du så hejser feks en trøje nedad i snoren, er det først når trøjen er ca. 2 meter over jorden at dyret opdager " faren"
Jeg har prøvet det adskillige gange, en coladåse bundet i en tråd, jeg rykkede ud af min trøje, var første gang jeg prøvede det.
Hvis du læser beretninger fra de folk som VIRKELIG ved noget om jagt, feks grønlandske fangere, vil du læse om tilsvarende fænomener.
Hvis du er på sæljagt inde på isen, skal du være (sne) camoufleret i samme højde som når isbjørnen kryber frem mod sælen - derover kan du være rød - gul - blå eller ?..

Hvor mange af jer har ikke prøvet at være på vej ned/ud af tårnet og der så kommer råvildt frem i det samme.
Har råvildtet opdaget jeres bevægelse - nej vel ?


Så tag bare kiks og drikkevarer med i tårnet.
Det samme gælder ræve. Men både råvildt og ræv reagerer på lyd og så kan de godt kigge op. Nogen gange er vildtet væk bare man laver den mindst lyd. Andre gange kan en voksen ræv eller gammelrå stå og kigge undrende op i tårnet, for så bare at fortsætte sine gøremål.
Tæt på jeg vil sige " passer ikke" - råvildt er det aldrig lykkedes mig at få til at kigge op og jeg har prøvet på det adskillige gange - især med råer der enten har afpatruljeret området ekstremt godt og så kaldt lammene frem for at de skulle die, eller har lagt lammene " dæk".
Der har jeg prøvet mange gange at lave lyd og til sidst stå op i stigen og fægte med arme og ben, for at få dem til at fortrække uden at skræmme dem helt vildt.
Det er ALDRIG lykkedes mig at få råvildt til at kigge op.
Men ræve - de kan sagtens kigge op.

PS - det med ræve: hvis du forstår det med at muse en ræv så prøv om du kan muse den helt hen til tårnet/ stigen.
Lad en spytklat , selvfølgelig uden en lyd, løbe ud af munden og ned til ræven - jeg siger dig dagen er reddet :rolf:

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 24. apr 2017, 21:03
af TheDarkSide
Har prøvet at lokke ræv hen til mig en del gange. Det er nemt i april/maj med voksne ræve (især tæver), da de er sultne ovenpå vinteren og hvalpene skal have føde + de selv skal have lidt sul på kroppen igen.

To gange har jeg lokket ræv til en stige, hvor de var under 2 meter fra stigen. Den første gang stirrede jeg lige ind i ræven dybe, sorte øjne og sådan stod det på i ca. 30 sekunder inden ræven så gik bagved stigen og snusede lidt rundt og besluttede så at den nok havde andet at give sig til.
Anden gang jeg oplevede et så tæt møde med ræv, gik den bare tæt forbi stigen og gik så stille og roligt i gravkomplekset 20 meter fra stigen.

En anden gang lokkede jeg også en stor ræv ind, mens jeg sad i kanten af en mark. Den kom i fuldt firspring mod mig og opdagede mig først da den var 1,5 meter fra riffelmundingen. Havde den taget bare et spring mere var den rendt ind i riflen (som jeg sad med i hænderne) :shock: . Jeg havde intet camouflage, men sad bare stille (HELT STILLE). Men den var ikke mere forskrækket end den fortsatte musejagten 100 meter fra mig i en halv time :biggrin: Jeg har det faktisk på video et sted...

Men det er normalt kun uden for jagttid eller regulering de kommer så tæt på :sniper: I øvrigt sjovt som ræve (og alt andet vildt) altid præsentere de nemmeste skud, når de ikke må skydes.. Men det giver så nogle andre oplevelser :biggrin:

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 25. apr 2017, 08:09
af Gryphon
TheDarkSide skrev: Men det er normalt kun uden for jagttid eller regulering de kommer så tæt på :sniper: I øvrigt sjovt som ræve (og alt andet vildt) altid præsentere de nemmeste skud, når de ikke må skydes.. Men det giver så nogle andre oplevelser :biggrin:
Det behøves ikke kun at være udenfor jagttiden. Når man kun har aftale om at skyde ræve, så bliver stigen pludselig en "hygge cafe" for råbukken :mad:

Man kunne overveje hvad man gør anderledes, når det vildt man ser ikke jagtbart, og om man kunne gentage dette når man er på "jagt" efter dem.

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 25. apr 2017, 12:50
af Klumpfod
Se nu lige, hvad Svend-A skriver...

og knæk og bræk!

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 25. apr 2017, 15:33
af LapuaMagnum
Klumpfod skrev:Se nu lige, hvad Svend-A skriver...

og knæk og bræk!
Hvad menes?

mvh

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 25. apr 2017, 18:36
af Klumpfod
Svend A s indlæg ovenfor om reglerne for våben i h-sitz udenfor lukketid.

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 27. apr 2017, 15:50
af Taby
Hej

Jeg har primært skovjagt og normalt forlader jeg bilen et par minutter før skydetid, og purscher stille ind til stigen eller tårnet. Er tårnet et sted hvor man ikke kan komme til lydløst har jeg bedre erfaring med bare at gå i normalt tempo eventuelt små fløjtende eller snakker lidt med mig selv. Dyrene kikker ofte bare op eller måske springer de ind i noget tæt for at komme ud igen kort efter. Lister man og ikke er lydlys skræmmer mand langt mere.

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 27. apr 2017, 15:53
af Taby
Kleth skrev:Jeg er i stigen/tårnet en times tid før solopgang hvis jeg har kunne overnatte i nærheden, jeg er ikke fan af at skulle op kl 0200 for at komme i stigen.
Jeg sidder typisk 3-4t, så holder jeg en pause evt. morgenmad, så et træk til frokost og middagspause.
Efter middagspause et eftermiddagstræk til aftensmad og så et aftentræk til lukketid :biggrin:

Der er flere jeg kender, som tager 2-3 timer om morgenen inkl tid før solopgang og 2-3 timer om aftenen.
Er det ikke noget bøvl og skulle ned efter riflen en halv time før solopgang?

Re: Spørgsmål til bukkepremieren

: 27. apr 2017, 16:55
af Kleth
Taby skrev:Er det ikke noget bøvl og skulle ned efter riflen en halv time før solopgang?
Egentligt ikke, det larmer mindre end at sjokke frem til stigen, så har jeg pakket ud og skal bare fiske riflen og lige omkring solopgang lirke magasin og bundstykke i.

Sidste år havde jeg fornøjelsen af en rigtig fin gaffelbuk et kvarter i solopgang, så min lille opsamlingsmanøvre havde ikke trykket vildtet og det var første gang jeg overhovedet så en buk 16maj :smile: